Közszolg: ha rajzó méheket lát, ne essen pánikba!

Rendkívül hasznos információkat közölt Facebook-oldalán a Magyar Természettudományi Múzeum a rajzó háziméhekről, amelyek az évnek ebben a szakában néha csapatostul szállnak meg házfalakat. A lényeg, hogy ilyenkor nem kell pánikba esni, mert a méhraj valószínűleg csak megpihent, miközben éppen új szállást keres.

A rajzó háziméhek ugyanis tavasszal új királynőt nevelnek a kaptárjukban, aminek a felnövése után a régi királynő pár száz, néha pár ezer dolgozóval elhagyja a kaptárt, átengedve azt a fiatal királynőnek. Az önkéntes számüzetésbe vonuló régi királynő pedig kíséretével új szállást keres. Amikor egy házfalat borítanak be, valószínűleg csak megpihennek a vándorlás közben.

"Nem kell tőlük ilyenkor tartani, pánikolni, a saját dolgukkal vannak elfoglalva, nem fog a rajzó csapat emberekre támadni" - írja a múzeum.

A méhek az átmeneti szállásról továbbindulnak megfelelő helyet keresni a kaptárnak. A méhészek amúgy ezt a vándorlást kihasználva kihelyezett kaptárokkal fogják be a vándroló rajokat. Vagyis nem kell pánikolni, pláne nem kell vegyszerekkel támadni szerencsétlen méhekre, amelyek amúgy rendkívül fontosak az emberiség életben maradásához, mert jellemzően ezek a méhek porozzák be a tápláléknövényeinket is.