Németország totális offenzívát kezdett Trump ellen

2017 május 30., kedd 8:55
268
Sigmar Gabriel (b) kemény szavakkal bírálta Donald Trumpot (j). Fotó: TIMOTHY A. CLARY, TOBIAS SCHWARZ/AFP

Donald Trump "rövidlátó" politikája "gyengíti a Nyugatot" és ellentétes az EU érdekeivel, legalábbis Németország szerint. Angela Merkel kiábrándító vasárnapi beszéde után most szociáldemokrata külügyminisztere, Sigmar Gabriel is éles szavakkal bírálta az amerikai elnököt.

Merkel vasárnapi müncheni kampányrendezvényén beszélt arról, hogy az USA és Nagy-Britannia immár nem megbízható partnerek, és az EU-nak tőlük független erőtérré kell vállnia.

Gabriel leginkább Trump klímapolitikáján, a párizsi klímaegyezmény felrúgásának belengetése miatt akadt ki. "Bárki, aki gyorsítja a klímaváltozást a környezetvédelmi szabályok gyengítésével, vagy aki fegyvereket árul a konliktusövezetekben, aki nem akar politikai megoldást találni a vallási konfliktusokra, Európa békéjét fenyegeti" - mondta.

Ítélete szerint Trump törekvései miatt "a Nyugat kisebb, de legalábbis gyengébb lett". "Európaiként erősebb klímavédelemért, kevesebb fegyverért és a vallási fanatizmus ellen kell harcolnunk, különben Afrika és a Közel-Kelet is instabilabbá válik" - mondta.

A Guardian értékelése szerint az ilyen erős bírálatok általában is szokatlanok a diplomáciában, pláne olyan közeli szövetségesek között, mint az USA és Németország.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt