Robotpap osztja az áldást Wittenbergben

  • 1517: Luther Márton kiszögezi 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.
  • Vágás, eltelik ötszáz év:
  • 2017: Robotpap áll szolgálatba Wittenbergben.

A BlessU-2 nevű robotpap öt nyelven oszt áldást, és a reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulója alkalmából állították szolgálatba a szimbolikus helyszínen. BlessU egyben egy kísélet is: azt akarták kipróbálni ezzel, hogy valóban lehetséges-e az áldás egy gépen keresztül, vagy mindenképp szükség van-e az emberi jelenlétre.

A robot felemeli a kezét, világít és (opcionális módon női vagy férfi hangon) a Bibliából idéz, majd áldást oszt. Van tartalékrobot is, ha elromlana.

A helyi egyházi képviselő szerint az is volt a cél, hogy provokáljanak ezzel. "Az emberek kiváncsiak, érdekli őket az újítás." Arra azért nem számítanak, hogy ez lenne a megoldás az Európa-szerte jellemző paphiányra. "Nem akarjuk teljesen robotizálni az egyházi munkát, de arra kiváncsiak vagyunk, adhatunk-e teológiai perspektívát egy gépnek."

BleeU-2 nem az első gépi vallási figura. Tavaly egy pekingi buddhista templomban helyeztek működésbe robotszerzetest. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.