Robotpap osztja az áldást Wittenbergben

2017 május 30., kedd 15:02
76
  • 1517: Luther Márton kiszögezi 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.
  • Vágás, eltelik ötszáz év:
  • 2017: Robotpap áll szolgálatba Wittenbergben.

A BlessU-2 nevű robotpap öt nyelven oszt áldást, és a reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulója alkalmából állították szolgálatba a szimbolikus helyszínen. BlessU egyben egy kísélet is: azt akarták kipróbálni ezzel, hogy valóban lehetséges-e az áldás egy gépen keresztül, vagy mindenképp szükség van-e az emberi jelenlétre.

A robot felemeli a kezét, világít és (opcionális módon női vagy férfi hangon) a Bibliából idéz, majd áldást oszt. Van tartalékrobot is, ha elromlana.

A helyi egyházi képviselő szerint az is volt a cél, hogy provokáljanak ezzel. "Az emberek kiváncsiak, érdekli őket az újítás." Arra azért nem számítanak, hogy ez lenne a megoldás az Európa-szerte jellemző paphiányra. "Nem akarjuk teljesen robotizálni az egyházi munkát, de arra kiváncsiak vagyunk, adhatunk-e teológiai perspektívát egy gépnek."

BleeU-2 nem az első gépi vallási figura. Tavaly egy pekingi buddhista templomban helyeztek működésbe robotszerzetest. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt