A Fideszben olyan szintű publicista, mint Csurka István, nem is volt, nincs is rá szükség

POLITIKA
2017 május 31., 07:00
comments 185


Orbán Viktor harmincéves politikai pályafutásából rendszeresen bukkannak elő olyan nyilatkozatok, amikben szöges ellentétét állítja éppen aktuális nézeteinek. Érdekesek ezek, de egyes esetekben nincs nagy jelentőségük. Ugyan Wass Albert azt írta, hogy „a víz szalad, a kő marad”, de azért a valóságban az ember változik, a politika változik, a világ változik. Van olyan ember, aki gyerekként még rühellte a mazsolát, ami gyűlöletes aknamezővé változtatja a karácsonyi bejglit, később viszont, érett fejjel már két pofára habzsolta az aszalt szőlőt. 

Kónya Imre Youtube-csatornáján szaladtunk bele egy 1992-es nyilvános vitába, (akkor még voltak ilyenek) ahol az MDF és a Fidesz frakcióvezetője a közönség által felvetett aktuális kérdésekről vitatkoztak. Az esemény a legendás Kónya-Pető igazságtételről szóló vitának a folytatása lehetett. Ez a fórum közel sem annyira izgalmas és indulatos, mégis borzongató most visszanézni a Székesfehérváron készített felvételt, mert az egykori Orbán Viktor nem egyes kérdésekben, hanem tulajdonképpen semmiben, de a legalapvetőbb kérdésekben sem értene egyet a jelenlegi Orbán Viktorral. Legyen az oktatás, média, abortusz vagy a demokrácia kérdése. 

Ilyen elvek mentén vitázott a 25 évvel korábbi Orbán Viktor:

„Soha nem fogunk engedni annak a csábításnak, hogy ellenfeleinket ne partnereknek, hanem kiiktatandó ellenségnek tekintsük.”

link Forrás

Rögtön a beszélgetés elején felmerül egy témába vágó kérdés. Mégpedig, hogy Orbán hirtelen felindulásból vagy megfontoltan szokott-e nyilatkozni. A felek között ebben nem volt nézeteltérés:

Orbán: „Soha nem hirtelen felindulásból alkotok véleményt. Amikor a nézők többsége által is kifogásolható mondatokat mondok, az nem azért van, mert hirtelen felindulok, azok mögött nem elvadultság rejtőzködik, hanem egy megfontolt véleményalkotás, ami olyan formában kerül ki belőlem, ami nem mindig talál helyes résre, de azért van mögötte kellő intellektuális muníció.”

Kónya Imre: „Orbán Viktornál semmi nem véletlen, valóban előre megfontolt szándékkal beszél.”

5 állítás a fiatal Orbán Viktortól, amiktől a későbbi Orbán Viktort kirázza a hideg

1. A hitoktatásnak a plébánián, és nem az iskolában van a helye.

link Forrás

2. A közmédia pártosságáról vagy pártatlanságáról lamentáltak a frakcióvezetők. Pontosabban, hogy az MDF alelnökének, a mostanában Fidesz-körökben népszerű Csurka Istvánnak állandó és rendszeres megszólalási lehetőséget biztosított a Magyar Rádió. Orbánnak akkor még Csurka nem fért bele, nem volt hivatkozási alap

link Forrás

3. Egy kormánynak a népszerűségét nem az gyarapítja, ha megvédi az alkalmatlan embereit.

link Forrás

4. Az ország érdeke MDF-SZDSZ nagykoalíciót kívánt volna.

link Forrás

5. Semelyik parlamenti párttal sem kizárt a koalíciókötés, kivéve a Torgyán-féle Kisgazda Pártot. 

link Forrás
photo_camera 1998. június 24-én a Gellért Szállóban koalíciós megállapodát kötött Orbán Viktor és Torgyán József. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.