Az ExxonMobil részvényesei a klímaváltozással való szembenézésre kényszerítették a vállalat vezetését

külföld
2017 május 31., 19:21
comments 64

Párhuzamosan azzal, hogy a fél világ azon izgul, Donald Trump tényleg kihúzza-e országát a párizsi klímaegyezmény hatálya alól (a kiszivárgott jelek szerint tényleg, ezzel az USA a harmadik nem aláíró ország lesz a bolygón, Szíria és Nicaragua mellett), zajlottak más fontos klímaügyi események is az Egyesült Államokban. 

A Washington Post ugyanis arról ír, hogy a világ egyik vezető olajipari vállalatának, az ExxonMobilnak a menedzsmentjét legyűrték szerdán a részvényesek egy nagyon fontos kérdésben. A részvényesek ugyanis összefogtak, és 62,3 százaléknyi tulajdonrészt felmutatva arról döntöttek, hogy az olajóriás készítsen részletes jelentést arról, milyen hatása lehet a klímaváltozásnak a vállalat jövőjére. 

Az éves közgyűlés Dallas városában zajlott, és a WP cikke szerint itt tört ki a részvényesek lázadása, amit olyan tanácsadócégek és alapkezelők indítottak, akik eddig jellemzően eddig passzív szerepet töltöttek be az Exxonnál. Ugyan hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, hogy ki hogy szavazott, de kiszivárgott információk szerint a világszerte ismert gazdasági tanácsadó vállalat, a BlackRock a menedzsment szándéka ellen szavazott, ahogy vélhetően a Vanguard és a State Street is. A BlackRock és a Vanguard a két legnagyobb részvényese az Exonnak, összesen 13 százaléknyi, 43,6 milliárd dollár értékű részvénycsomaggal. 

Ez a hír elég világos jelzése annak, hogy a klímaügyi szempontok bőven elérték a legbefolyásosabb gazdasági szereplők ingerküszöbét is és hogy a klímaváltozás egy tényleges gazdasági kockázatot jelent, amivel számolni kell. A BlackRock korábban már honlapján is üzent, hogy türelmük nem végtelen és a klímaügyi kérdések a legfőbb prioritásaik között szerepelnek. 

photo_camera Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP

Egy hasonló javaslat tavaly még csak 38 százalékot kapott a közgyűlésen. 

A vállalatvezetés akaratával szemben elfogadott határozat rendelkezik arról, hogy a cég elemezni fogja, hogy olaj- és gáztartalékait és egyéb erőforrásait hogyan befolyásolná egy olyan forgatókönyv, melyben a kormányok által elfogadott szénkorlátozások és egyéb szabályok. Azaz gyakorlatilag olyan tervek előállítását kérték, ami számol a klímaváltozással és következményeivel.

A hónap során hasonló döntés született a Occidental Petroleum közgyűlésén is, ahol a részvényesek amellett döntöttek, hogy a menedzsment mérje fel, hogy a klímaváltozás hogyan érintheti az üzletüket. Ott is a BlackRock volt az egyik nagyobb részvényes, aki a döntés mellett szavazott.  

Az ExxonMobil ugyan két levélben is arra kérte Trumpot, hogy az ország tartsa magát a párizsi egyezményhez, a vállalatot mégis számos kritika éri azért, hogy megfelelően mérik-e fel a következményeit a fosszilis anyagok égetésének és nem tesznek eleget saját szerepük mérséklése miatt. 

A szerdai szavazást klímaszakértők történelminek nevezték, mivel a befektetők nagyon világos üzenetet küldtek, hogy a klímaváltozás számít és kezdeni kell valamit. Most az ExxonMobil menedzsmentjén múlik, hogy tegyenek valamit a részvényesek igényeinek kielégítéséért. (Washington Post, Guardian.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.