Nigel Farage szerepe után is érdeklődik az FBI a Trump-orosz nyomozásban

Az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI) elhárítási nyomozást folytat Donald Trump és az orosz rezsim kapcsolatáról a tavalyi választási kampány idején, és ebben a nyomozásban új emberről derült ki, hogy az FBI látókörébe került: Nigel Farageról, a brit függetlenségi párt és a végül sikeres Brexit-kampány kitervelőjéről, tudta meg a Guardian.

Farage látogatóban Trump otthonában (AFP PHOTO / UKIP / ANDY WIGMORE)Fotó: ANDY WIGMORE

A brit lap szerint Farage azzal keltette fel a nyomozók érdeklődősét, hogy egyaránt kapcsolatban állt Trump kampánystábjának több tagjával, valamint a demokrata párttól és Hillary Clinton kampányfőnökétől ellopott emaileket nyilvánosságra hozó Wikileaks alapítójával, Julian Assange-val. Az amerikai titkosszolgálatok szerint az elektronikus leveleket az orosz titkosszolgálat vezetésével lopták el és tették közzé.

"Mindenhol feltűnik, ahová a nyomozás eddig elért. A kapcsolatrendszer közepében volt. Sokan figyeltek rá" – érzékeltette Farage szerepét a Guardian forrása. Az, hogy Farage a nyomozás látókörébe került, nem jelenti, hogy gyanúsított lett – csak annyit, hogy a nyomozók szerint rendelkezhet olyan információkkal, amelyek segítségével érthetővé válik a történet.

Korábban ugyanezekkel a szavakkal írták meg az amerikai újságok, hogy Trump veje, Jared Kushner a nyomozás látóterébe került. Róla azóta az is kiderült, hogy a választások után, de még Trump beiktatása előtt azt javasolta az oroszoknak, hogy hozzanak létre egy titkos kommunikációs csatornát Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

Faraga szóvivője tagadja, hogy a politikusnak bármi köze lenne az orosz titkosszolgálatokhoz. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.