Így néz ki egy profi LED-esítés

energiatakrékosság
2017 június 02., 06:38

787 vén, pislákoló, energiazabáló pilácsot cseréltek 1183 csilivili új LED-lámpára Balatonakarattyán. Az E.ON kivitelezésében készült el az új, gazdaságosabb, kiterjedtebb és high-tech vezérlésű közvilágítási rendszer. A fényforrások a GE nagykanizsai gyárában készültek - és ezzel vége, mi is furcsálljuk, de más beszállító neve nem merült fel a projektben.

Akarattya önkormányzata közbeszerzési eljárás során választotta ki az E.ON-t a projekt tervezésére, kivitelezésére és a korszerűsített közvilágítás 1 éves, 5 évre meghosszabbítható üzemeltetésére. A részben kormányzati, részben önkormányzati forrásokból finanszírozott, 2017. februárban indult projekt tervezésének és kivitelezésének nettó értéke 126,8 millió forint.

A ronda oszlopok és a még rondább légkábelek sajnos maradtak, ezeket akár hungarikummá és nyilváníthatnánk, annyira hozzátartoznak az utcaképhez
photo_camera A ronda oszlopok és a még rondább légkábelek sajnos maradtak, ezeket akár hungarikummá és nyilváníthatnánk, annyira hozzátartoznak az utcaképhez

A projektben nem arról volt szó, hogy egy szerencsés és ügyes vállalkozás EU-s pénzből kicsavarhatott pár égőt és becsavarhatott pár LED-es fényforrást.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a korszerűsítés mellett mintegy 50%-kal bővítettük is a közvilágítási eszközparkunkat. A világítás központi irányításáért felelős új, intelligens rendszer nem csak környezetbarát, energiahatékony, de hosszú távon is számos, a lakosság kényelmét és egészségét szolgáló további fejlesztést alapoz meg.” – hangsúlyozta Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere.

Az E.ON által megvalósított közvilágítás irányítási rendszer ugyanis – az önkormányzat igényeihez alkalmazkodva - további szenzorok vezérlésére is képes, így alkalmassá tehető többek között a forgalom, lég- és környezetszennyezésre vonatkozó adatgyűjtésre.

„A bővített és modernizált közvilágításnak további előnyei is vannak. A közvilágítás vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest önállóan vezérelhető, energiafogyasztása ellenőrizhető és a kibocsátott fényerőssége is akár önállóan szabályozható. A lámpatestek mindegyike antennával felszerelt, egymással és a központi irányítással kommunikációra képes egységes rendszert képez.” – mondta el Lehoczki Balázs, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A közvilágítás üzemeltetéséhez szükséges főbb lámpatest paraméterek – többek között a lámpák típusai, fogyasztásuk, GPS koordinátáik – a közvilágítás irányítási rendszerből kinyerhetők, a lámpatestek meghibásodását az irányítási rendszer valós időben jelzi, így a rendszer használatával a hatékony üzemeltetés garantált.

És most csodáljuk meg együtt Akarattya új fényeit:

Ilyen volt
photo_camera Ilyen volt
Ilyen lett
photo_camera Ilyen lett
Szép, új lámpák, antennával
photo_camera Szép, új lámpák, antennával
LED-fényben is remekül lehet andalogni
photo_camera LED-fényben is remekül lehet andalogni

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.