Meleg, félig indiai és 38 éves az új ír miniszterelnök

külföld
2017 június 02., 18:24

Leo Varadkar, Írország új miniszterlnöke egyszer már történelmet írt: az akkoriban egészségügyi miniszterként szolgáló konzervatív politikus 2015. januárjában egy reggeli rádióműsorban egyszer csak azt mondta:

Meleg vagyok. Ez nem titok, de nem is olyan dolog, amit mindenki tudna rólam.

Sokan úgy tartják, hogy Varadkar bátor kiállásának is fontos része volt abban, hogy alig 4 hónappal később népszavazás szentesítette a melegházasságot Írországban. Ott, ahol a homoszexualistás 1993-ig büntetendő volt. (Ezzel a maradinak elkönyvelt ország lett az első a világon, ahol a melegházasságot nem parlamenti döntés, hanem népszavazás legalizálta.)

Varadkar - akinek az anyja ír, az apja indiai - most azért lehetett miniszterelnök, mert hivatalbeli elődje, Enda Kenny május közepén lemondott, hősünk pedig megnyerte a kormányzó jobbközép Fine Gael párt elnöki székét. 

Bár fiatal kora, lendülete  és jóképűsége miatt szeretik a liberális világ két sztárpolitikusához, Justin Trudeauhoz és Emmanuel Macronhoz hasoníltani, ír politikai ellenfelei inkább thatcherizmussal vádolják. Ezt a bélyeget nem vállalja, de a programja tényleg jobbközép: a legfontosabb szolgáltatási területeken dolgozóktól például megvonná a sztrájkjogot. 

(via New Statesman)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.