Dániában újra lehet Istent káromolni és Bibliát vagy Koránt égetni

vallás
2017 június 03., 07:12
comments 113

Négy hónapig terjedő börtönbüntetéssel fenyegette az istenkáromlókat az a dán törvény, amit még 1683-ban fogadtak el, és egészen az utóbbi napokig érvényben volt. De most már nincs, mert eltörölték.

Igaz, főleg csak büntetéseket szabtak ki, és azt is csak néhány esetben, jellemzően inkább nem jártak el. Ez történt a híres Mohamed-karikatúra ügyében is tizenkét éve. Egy dán férfi Facebookon közvetített Korán-égetése ügyében viszont jövő héten kezdődött volna a bírósági tárgyalás, ezért kaptak észbe a törvényhozók.

A szocialista-zöld párti politikus, aki benyújtotta a régi törvény hatályon kívül helyezésére irányuló javaslatot, úgy fogalmazott:

Nem szabhatja meg a vallás, hogy mit lehet mondani vagy tenni nyilvánosan. Ez ugyanis méltánytalan előnyhöz juttatja a vallást a társadalomban.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.