Egyre kevesebb alkohol fogy a bolygón

élelmiszer
2017 június 03., 18:56
comments 122

A londoni International Wine and Spirits Research adatai szerint tavaly 1,3 százalékkal csökkent az alkoholos italok fogyasztása, ami kifejezetten meredek esésnek számít az átlagos 0,3 százalékos zsugorodáshoz képest. A sörfogyasztásban különösen nagy volt a visszaesés, ennek oka pedig az, hogy Egyesült Államok sörfogyasztói egyre inkább a keményebb szeszek felé fordultak. A söriparnak emiatt 2009 óta nem volt ilyen rossz éve.

Ezek a számok azért furcsák, mert a világgazdaság nincs rossz állapotban, sőt inkább emelkedő tendenciákat mutat. A gazdasági javulással párhuzamosan pedig általában az alkoholfogyasztás is növekedni szokott, vagy legalább kisebb mértékben csökken.

Szintén furcsa, hogy az alkoholfogyasztás annak ellenére csökken, hogy a népességnövekedés miatt egyre többen lépik át a legális alkoholfogyasztás korhatárát.

A felmérések szerint Kína is túljutott a sörfogyasztásának csúcsán, már egyre kevesebb sör fogy az országban, pedig az elmúlt években globálisan is hajtotta a sörfogyasztás növekedését a kínai kereslet.

A világ egyik legnagyobb italforgalmazója, a Diaego szerint 30 éves trend, hogy a fejlett világban csökken az alkoholfogyasztás, a forgalmazóknak azonban ez nem feltétlenül rossz, ugyanis a fogyasztók ezzel párhozamosan mindig egyre jobb minőségű és drágább italokat keresnek. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.