Összezavarodott a pilóta a felszállás után, ezért zuhant le az Alexandrov-együttes gépe

külföld
2017 június 03., 12:16
comments 39

A pilóta hibája miatt zuhanhatott le tavaly decemberben az Alekszandrov-együttes tagjait szállító repülőgép Szocsi közelében - ismertette szerdán a tragédia okait vizsgáló bizottság zárójelentését az orosz védelmi minisztérium.

„A vizsgálat megállapította, hogy a balesetet a repülőgép parancsnoka térbeli orientációjában beállt zavar okozhatta, amely a repülőgép irányító berendezéseivel való hibás műveletekhez vezetett” - áll a tárca közleményében. A Tu-154-es utasszállító katasztrófájában 92 ember vesztette életét.

A bizottság szerint nem sértették meg sem az utasok, sem pedig a 150 kilogrammnál súlyosabb rakományok elhelyezésére vonatkozó előírásokat. Nem állapítottak meg szabálysértést a gép Szocsiban történt üzemanyag-feltöltésével kapcsolatban, és nem találtak külső tényezők hatására utaló jeleket sem.

A bizottság munkájában a védelmi, a közlekedési, valamint az ipari és kereskedelmi tárca, az Államközi Légiközlekedési Bizottság és a Tupoljev repülőgépipari vállalat szakértői vettek részt.

A közlemény szerint a szakértők gondosan elemeztek minden, a légi balesetet megelőző körülményt, valamint tanulmányozták a Tu-154-es repülésének műszaki paramétereit a felszállástól kezdve Szocsi repülőteréről.

Az orosz hadsereg művészegyüttesének tagjai egy szíriai orosz katonai bázison léptek volna fel. Tavaly decemberben Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter - még a bizottság felállítása előtt - úgy nyilatkozott, hogy a gép műszaki hiba miatt zuhant le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.