Senki nem tudja, mit gondol Trump az éghajlatváltozásról valójában

A globális felmelegedés egy nagy kamu, amit a kínaiak találtak ki, hogy aláássák az amerikai feldolgozóipar versenyképességét – Twittelte Trump híresen pár éve.

Aztán amikor hideg volt ott, ahol éppen tartózkodott, erre hivatkozva bullshitezte le a globális felmelegedést.

Aztán elnöki kampánya alatt alig beszélt a kérdésről – annyit mondott egyszer a New York Timesnak, hogy "nyitott az ügyben", és változóban van a gondolkodása –, most viszont kilépett a világtörténelem első teljesen globális klímaegyezményéből. Ami érdekes: amikor bejelentette, hogy kilépteti az USA-t a párizsi egyezményből, egy szót sem beszélt annak lényegéről, a globális éghajlatváltozásról. És általában is, kerüli a témát, csak annyi tűnik biztosnak, hogy a korábban iparosodott, de azóta leépült területek munkahelyei – legfeljebb párezer állás a szénbányákban – sokkal fontosabbak számára, mint hogy az éghajlatváltozás ellen tegyen.

De mit gondol erről az egészről Trump? Van, létezik szerinte éghajlatváltozás?

Nem volt lehetőségem erről beszélni vele

– mondta Trump szóvivője, Sean Spicer (talán biztosítani igyekezett magát, ugyanis Trump az utóbbi hetekben számtalanszor hazudtolta meg szóvivőjét). "Kérdezzék őt", mondta Kellyanne Conway, Trump tanácsadója. Trump viszont hosszú ideje hallgat a témában.

Amögött, hogy Trump néma az ügyben, hideg politikai kalkuláció húzódhat.

Fotó: NICHOLAS KAMM

Ha azt mondaná, hogy elfogadja az éghajlatváltozás ténye mögötti tudományos bizonyítékokat, akkor magára haragítaná bázisát, nehezebb lenne a párizsi egyezményből való kilépés mellett érvelnie, vagy megindokolnia, miért nevezett ki egy energetikai lobbistát környezetvédelmi miniszternek, miért harcol ennyire a szénbányászat mellett, stb.

Ha viszont leszögezné, hogy továbbra is hülyeségnek tartja az éghajlatváltozást, akkor újabb kritikarohamot szabadítana a saját nyakába az külföldi szövetségesei, a demokraták, a civilek, a tudósok és általában a gondolkodni képes emberek felől. Azok a tanácsadói is nevetségessé téve éreznék magukat, akik az utóbbi hónapokban nyíltan győzködték az elnököt, hogy fogadja el a tudományos konszenzust. És akkor miért akarna újra belépni a párizsi egyezménybe, ha ki tud harcolni jobb feltételeket az USA-nak? Ha nincs éghajlatváltozás, akkor erre se lenne szükség.

Azzal, hogy nyitva hagyja a kérdést, hogy mit is gondol valójában ebben a témában, mindkét problémahalmazból ki tudja húzni magát a ravasz Trump. (New York Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.