Donald Trump bejelentette, hogy kilépteti az USA-t a párizsi klímaegyezményből

külföld
2017 június 01., 19:56
comments 512

Pittsburghben választottak meg, nem Párizsban!!

– mondta Donald Trump az imént, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Ugyanakkor a szerződés által felvázolt módon kezdi meg a kilépés folyamatát, ami azt jelenti, hogy négy évig el fog tartani az eljárás. Továbbá megkísérli a csatlakozást az egyezményhez, ha a mostaninál jobb feltételeket alkudhat ki az USA-nak.

Az eseménynek most volt vége, itt nézheti vissza, Trump 32:00-nál kezd. 

link Forrás

Trump főleg arról beszélt, hogy túl soknak tartja azt a pénzt, amit az egyezmény miatt fejlődő országokra kellene költenie az USA-nak. Továbbá úgy látja, hogy amerikai munkahelyeket teremthet, ha megszabadulnak az egyezmény jelentette szabályozási tehertől. Azt állította, hogy az egyezmény miatt 2,7 millió állást veszítene az USA.

Trump után a korábban energetikai lobbistaként dolgozó környezetvédelmi miniszter, Scott Pruitt beszélt. Pruitt remek humorérzékkel arról beszélt, hogy a klímaegyezmény elhagyása azt jelenti, hogy szembefordultak az iparági érdekekkel.

Érdekesség:

a menetrend szerint 2020 november 4-re léphetne ki az USA egyezményből, miközben a következő amerikai elnökválasztás 2020 november 3-án lesz.

A múlt heti G7 találkozón az USA-n kívüli másik hat ország egy emberként győzködte Trumpot, hogy ne lépjen ki az egyezményből. Kína, sőt Oroszország is tagja marad az egyezménynek, a legnagyobb amerikai olajvállalatok, mint az Exxon Mobil is mellette foglalt állást. A fehér házi pletykák szerint többek között Ivanka Trump, Rex Tillerson és Gary Cohn is a maradás mellett győzködték az elnököt.

A világon mindössze két ország volt eddig, ami nem csatlakozott a párizsi egyezményhez: Szíria és Nicaragua.

Az egyezményt tavalyelőtt decemberben fogadták el. Elképesztően fáradságos diplomáciai tárgyalásokkal jutottak el odáig, hogy a Föld kormányainak jelentős része elköteleződött a közös célok, azaz a fosszilis energiahordozók kivezetése, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a globális felmelegedés legfeljebb 2 Celsius-fok, de lehetőség szerint 1,5 fok alatt tartása mellett. Ehhez egyébként nem vállaltak semmilyen szigorú korlátot, csak azt, hogy ellenőrizni fogják egymás önkéntes vállalásainak teljesítését.

Barack Obama volt elnök nyilatkozatban ítélte el Trump bejelentését. "Azok az országok fogják learatni a párizsi egyezmény előnyeit, akik benne maradtak a szerződésben", mondta, és az amerikai vezetés hiányát bírálta.

Angela Merkel közleményben jelezte, hogy sajnálja az amerikai lépést, és Németország tovább fog dolgozni "a Föld megmentésén".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.