Az EU és Kína közösen válaszol Trumpnak, hogy minden áron kitartanak a párizsi klímaegyezmény mellett

környezetvédelem
2017 május 31., 19:46
comments 99

A BBC látta azt a tervezetet, amit EU-s és kínai vezetők fogalmaztak meg, és ami arról szól, hogy feltétel nélkül ki fognak tartani a párizsi klímaegyezmény mellet. Az állásfoglalás szövege a lehető legmagasabb szintű politikai elköteleződésről is ír. 

A nyilatkozatot nem lehet máshogy tekinteni, mint világos választ Donald Trumpnak, aki több forrás szerint is napokon belül jelezheti, hogy az Egyesült Államok kiszáll az egyezményből. Ezzel Nicaragua és Szíria mellett a harmadik nem aláíró ország lesznek a bolygón. 

A kínai vezetés és EU-s tagállamok vezető politikusai már több mint egy éve dolgoztak egy közös állásfoglaláson, ez azonban most különös jelentőséget kapott Trump megnyilvánulásai után. A tervezet kiemelni, hogy az emelkedő hőmérséklet a bolygón nemzetbiztonsági kérdés is, és hogy a tiszta energiaforrásokra történő váltás munkahelyeket teremthet és gazdasági növekedéssel is járhat. 

Az EU és Kína történelmi lépésnek tekinti a párizsi egyezményt, ami bizonyítéka annak, hogy közös politikai akarattal és kölcsönös bizalommal találhatunk megoldást a legsúlyosabb globális problémákra is. 

Már a nap folyamán jelezték illetékese, hogy készül egy hasonló nyilatkozat. 

"Közös nyilatkozatot fogunk kiadni a klímaváltozásról, amelyben hangsúlyozzuk, hogy Kína és az EU végre fogja hajtani a megállapodásban foglaltakat" - mondta egy névtelenséget kérő illetékes.

"A párizsi egyezmény akkor is hatályban marad, ha Donald Trump elnök végül kilépteti az Egyesült Államokat a szerződésből" - tette hozzá.

"A tiszta energiára való átállást az Európai Unió és Kína is sürgetőnek tekinti (...) A fokozott fellépés mindkét fél számára kitűnő lehetőséget jelent" - írták az elfogadásra váró dokumentum kiszivárgott tervezetében, amelyben azt is konkretizálják majd, hogy miként kívánják elérni a károsanyag-kibocsátási célkitűzéseket.

A nyilatkozatban várhatóan a szabadkereskedelem és a multilateralizmus fontosságát is hangsúlyozni fogják, ami szakemberek szerint ugyancsak üzenetértékű lehet a protekcionista kereskedelempolitikát pártoló Trump-adminisztráció számára

Donald Trump szerdán azt írta a Twitteren, hogy pár napon belül nyilvánosságra hozza döntését az általa korábban sokat bírált párizsi klímaegyezményről, amelynek keretében az Egyesült Államok vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest. Nevük elhallgatását kérő források ugyanakkor arról számoltak be, hogy az elnök ki fogja léptetni országát a szerződésből.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke később kijelentette: Európának világossá kell tennie, hogy nem egyszerű folyamat a párizsi egyezmény felmondása, évekbe telne, hogy az Egyesült Államok kivonja magát a szerződés minden egyes rendelkezése alól. "Európának kötelessége megmondani, hogy ez nem így megy. Az amerikaiak nem mondhatják fel csak úgy a klímavédelmi megállapodást. Trump úr azért hiszi ezt, mert nem ismeri a részleteket" - hangoztatta a brüsszeli testület vezetője.

Sharon Dijksma holland környezetvédelmi miniszter "súlyos csalódottságának" adott hangot a sajtó szóban forgó híreire reagálva. "Ha igaz, akkor szomorú nap ez a világ számára" - fogalmazott.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén aggodalmát fejezte ki az esetleges amerikai kilépéssel kapcsolatban. "A globális felmelegedés elleni küzdelem olyan kihívás, amely minden országot érint. Erkölcsi kötelességünk, hogy biztonságosabb és egészségesebb bolygót hagyjunk a következő generációkra" - emelte ki.

Mint mondta "a klímaváltozás nem mese, hanem a kőkemény valóság", amely hatással van az emberek mindennapi életére, s amelynek következtében sokan meghalnak vagy lakóhelyük elhagyására kényszerülnek.

Csütörtökön kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az Európai Unió és Kína között Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének részvételével. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.