Simán újraválasztották Málta bevándorlásikötvény-botrányba keveredett miniszterelnökét

külföld
2017 június 04., 19:06
comments 73
Joseph Muscat miniszterelnök a korrupciós botrányba keveredett nejével.
photo_camera Joseph Muscat miniszterelnök a korrupciós botrányba keveredett nejével. Fotó: Kendall Gilbert/NurPhoto

A szavazatok 55 százalékával újraválasztották a felesége korrupciós botránya miatt elrendelt előrehozott választásokon Joseph Muscat máltai miniszterelnököt. Muscat neje a máltai kormány a magyaréhoz feltűnően sok részletben hasonlító bevándorlási kötvényprogram miatt keveredett gyanúba. Máltán a kötvények értékesítését kiszervezték, ahogy Magyarországon is felderíthetetlen hátterű offshore-cégek gazdagodnak a Kínában például már féláron, nemzeti banki hitellel megtámogatva értékesített kötvényeken.

Máltán az egyik ilyen, kötvényeket értékesítő cég egy panamai bejegyzésű társaság volt, amelyben a Panama Papers részeként kiszivárgott iratok szerint Muscat neje is részes.

Muscat elutasította a vádakat, de minden bizonnyal nem ezzel nyerte meg a választókat, hanem mert az ország gazdasága dübörög, tavaly öt százalékkal nőtt a GDP, ez pedig kedvező körülményeket teremtett. Az EU szempontjából mindennek most azért volt jelentősége, mert éppen Málta az Európai Tanács soros elnöke, vagyis a máltai kormány készíti elő az aktuális uniós jogszabálytervezetekről szóló kormányközi egyeztetéseket. Az EU vezetői ezért már gratuláltak is Muscat győzelméhez, "eredménye rendkívüli főhajtás az elmúlt években felmutatott vezetői erényei előtt" - mondta például Jean-Claude Juncker. (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.