Testükkel védték keresztény szomszédaikat az ISIS városából menekülő Fülöp-szigetekiek

külföld
2017 június 04., 19:52
comments 110
Füstfelhő Marawi fölött a Fülöp-szigeteki légierő bombatámadása után.
photo_camera Füstfelhő Marawi fölött a Fülöp-szigeteki légierő bombatámadása után. Fotó: TED ALJIBE/AFP

Egy pillanatra tekintsünk el attól a minden bizonnyal csak a Fülöp-szigeteken normális hírtől, hogy a kormány úgy döntött, porig bombázza az ISIS-szel szövetséges, 250 fősre becsült, vegyes összetételű terroristacsoport kezére került Marawi városát, ahol még vagy kétezer civil tartózkodik. Erről legalább sms-ben értesítettek néhány helyit, például Norodin Alonto Lucmant, az egyik helyi klánvezért, aki addig 71 embert, köztük 50 keresztényt bujtatott otthonában.

Vagy Leny Paccont, aki 54 embernek, 44 kereszténynek adott menedéket. Ünnepeljük inkább a bátorságukat, amiért az üzenet kézhezvétele után azonnal cselekedtek, bátor szökést szerveztek a városból. Miután útnak indultak, még többen csatlakoztak hozzájuk, így végül nagyjából 160-an hagyták el a várost a terroristák mesterlövészei előtt és ellenőrzőpontjain át.

"Azt kiabáltuk, hogy Allahu akbar" - mesélték a menekülők arról, hogy mi történt, amikor a terroristák, helyiek és mindenféle nemzetközi dzsihadisták vegyesen megállították őket keresztények után kutatva. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.