Csehország a romló biztonsági helyzetre hivatkozva nem fogad be több migránst

Csehország nem fogad be több Európába érkezett menekültet a kötelezően előírt kvótából – jelentett be a prágai kormány a romló biztonsági helyzetre hivatkozva.

A 2015-ben elfogadott terv alapján 160 ezer migránst kellene elosztani a tagállamok között. Csehország eddig egytucatnyit fogadott be Görögországból a neki előírt 2691-ből.

A cseh belügyminiszter a kabinet ülése után sajtótájékoztatón ismertette a döntést. A megromlott biztonsági helyzet miatt és amiatt, hogy az egész rendszer működésképtelen, a kormány leállítja a befogadást – mondta Milan Chovanec.

A brit hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az EU több tagállama tiltakozott a kötelező elosztás miatt, és Lengyelország, Magyarország és Szlovákia senkit sem fogadott be. Az Európai Bizottság ebben a hónapban dönt arról, hogy bírósághoz fordul-e a kvótákat elutasító országok ügyében.

Csehországban októberben választások lesznek. A menekültek és más migránsok befogadásának az ügye népszerűtlen, különösen ami a muszlim országokból érkezőket illeti. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.