200 ezer forintra büntetnék a 14 évnél idősebb játszóterezőket Józsefvárosban

A Kettős Mérce ír arról a salátarendelet-csomagról, amit Kocsis Máté polgármester terjesztett be a józsefvárosi képviselő-testület elé, és amivel a "közösségi együttélést" szabályoznák.  

A csomag egyik eleme így szól: 

„Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ, - kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát - megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.”

A kerületben már így is akadt park, ahol tilos labdázni (a cikk szerint a kerület ezt azzal indokolja, hogy balesetveszélyes és köznyugalmat megzavaró tevékenység), most ehhez jött hozzá a 14 év fölöttiek letiltása a hintákról. 

A cikk kitér arra is, hogy a rendelet nem csak mondjuk a játékos kedvű kiskamaszokkal szúrhat ki, de nem szerepelnek kivételként azok a szülők sem, akik 14 évnél fiatalabb gyerekeiket kísérik el a játszótérre. 

A közgyűlés június 8-án tárgyalja rendeletet. 

Update: cikkünk megjelenése után közleményt küldött nekünk az önkormárnyzat sajtóosztálya, amiben ezt írják: 

„Józsefváros Önkormányzata idén év elején konzultációt folytatott le a kerületi lakosokkal közrendet érintő kérdésekben. A beérkezett több mint tizenegyezer válasz alapján, a kerületiek kéréseit teljesítve, a szükséges szakmai és társadalmi (rendvédelmi-, oktatási- és civil szervezetek bevonásával) egyeztetések lefolytatását követően az önkormányzat rendelettervezetet készített elő, melyet csütörtökön tárgyal a képviselő-testület.

Az Önök által is kiemelt, a játszótéri eszközök használatára vonatkozó tervezett új szabályokkal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy a konzultáció során választ adók kétharmada szerint sokan vannak, akik nem rendeltetésszerűen viselkednek a játszótereken, rongálnak, kárt okoznak, viselkedésükkel veszélyeztetik a kisgyermekeket és ez ellen a kerületben élő szülők gyakran élnek panasszal. A meglehetősen cinikus és a valóságtól nyilvánvalóan elrugaszkodott „értelmezés”, miszerint a felnőttek be sem tehetik a lábukat a játszóterekre, egyszerű ostobaság és rosszindulatú félrevezetés. A szülő, kisgyermeket kísérő természetesen bemehet a játszótérre és közösen játszhat a kisgyermekkel, kizárólag az játszó eszközök ésszerű használata a cél.

Az idősebb gyerekek számára a kerületben számos sportpálya, sportudvar áll rendelkezésre, ahol focizhatnak, vagy bármilyen labdajátékot játszhatnak, emellett a közösségi ház és maguk az iskolák is rendszeres és sokféle szabadidős programokat szerveznek, ahol eltölthetik az időt iskola után.”

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.