200 ezer forintra büntetnék a 14 évnél idősebb játszóterezőket Józsefvárosban

POLITIKA
2017 június 06., 19:20
comments 383

A Kettős Mérce ír arról a salátarendelet-csomagról, amit Kocsis Máté polgármester terjesztett be a józsefvárosi képviselő-testület elé, és amivel a "közösségi együttélést" szabályoznák.  

A csomag egyik eleme így szól: 

„Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ, - kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát - megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.”

A kerületben már így is akadt park, ahol tilos labdázni (a cikk szerint a kerület ezt azzal indokolja, hogy balesetveszélyes és köznyugalmat megzavaró tevékenység), most ehhez jött hozzá a 14 év fölöttiek letiltása a hintákról. 

A cikk kitér arra is, hogy a rendelet nem csak mondjuk a játékos kedvű kiskamaszokkal szúrhat ki, de nem szerepelnek kivételként azok a szülők sem, akik 14 évnél fiatalabb gyerekeiket kísérik el a játszótérre. 

A közgyűlés június 8-án tárgyalja rendeletet. 

Update: cikkünk megjelenése után közleményt küldött nekünk az önkormárnyzat sajtóosztálya, amiben ezt írják: 

„Józsefváros Önkormányzata idén év elején konzultációt folytatott le a kerületi lakosokkal közrendet érintő kérdésekben. A beérkezett több mint tizenegyezer válasz alapján, a kerületiek kéréseit teljesítve, a szükséges szakmai és társadalmi (rendvédelmi-, oktatási- és civil szervezetek bevonásával) egyeztetések lefolytatását követően az önkormányzat rendelettervezetet készített elő, melyet csütörtökön tárgyal a képviselő-testület.

Az Önök által is kiemelt, a játszótéri eszközök használatára vonatkozó tervezett új szabályokkal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy a konzultáció során választ adók kétharmada szerint sokan vannak, akik nem rendeltetésszerűen viselkednek a játszótereken, rongálnak, kárt okoznak, viselkedésükkel veszélyeztetik a kisgyermekeket és ez ellen a kerületben élő szülők gyakran élnek panasszal. A meglehetősen cinikus és a valóságtól nyilvánvalóan elrugaszkodott „értelmezés”, miszerint a felnőttek be sem tehetik a lábukat a játszóterekre, egyszerű ostobaság és rosszindulatú félrevezetés. A szülő, kisgyermeket kísérő természetesen bemehet a játszótérre és közösen játszhat a kisgyermekkel, kizárólag az játszó eszközök ésszerű használata a cél.

Az idősebb gyerekek számára a kerületben számos sportpálya, sportudvar áll rendelkezésre, ahol focizhatnak, vagy bármilyen labdajátékot játszhatnak, emellett a közösségi ház és maguk az iskolák is rendszeres és sokféle szabadidős programokat szerveznek, ahol eltölthetik az időt iskola után.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.