A fű maradt a legnépszerűbb drog Magyarországon

Egészségügy
2017 június 06., 14:51
comments 122

A korábbi évekhez hasonlóan Magyarországon továbbra is a kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer, amelynek fogyasztása a 18-34 éves fiatalok, illetve fiatal felnőttek körében összpontosul - közölte kedden közzétett éves jelentésében az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA).

A jelentés angol nyelven itt olvasható. 

A jelentés szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, ugyanakkor az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan erősödik, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is.

Ezzel egy időben több magyar középiskolás diák esetében regisztráltak alkoholfogyasztást. Az alkalomszerű, de nagy mennyiségű alkoholfogyasztás gyakorisága magasabb volt Magyarországon az összes többi vizsgált ország - az unió 28 tagállama mellett Törökország és Norvégia - átlagánál. 

A nagy kockázatú kábítószer-használat, főként a stimulánsok és a szintetikus pszichoaktív anyagok beinjekciózása az utóbbi években folyamatosan nőtt a heroinfecskendezés ugyanakkor jelentősen csökkent Magyarországon.

A kábítószerrel összefüggő fertőző betegségekre vonatkozó magyar adatok azt mutatják, hogy az újonnan regisztrált HIV-esetek száma 2011 óta emelkedett, de csak néhány esetben kapcsolódik közvetlenül az injekciós kábítószer-használathoz. Ugyanakkor az intravénás kábítószer-használat miatt bekövetkezett hepatitis C vírus állal fertőzöttek száma 2006 és 2013 között majdnem megduplázódott, azóta azonban csökkenő tendenciát mutat.

Magyarországon az elmúlt 10 év során évente 20 és 30 közötti kábítószer okozta halálesetet jelentettek be. Az ilyen jellegű halálesetek - amelyek közvetlenül a tiltott szerek használata okozta mérgezéseket és túladagolásokat jelenti - legfőképpen a heroin magasabb tisztaságának tulajdonítható.

A tanulmány megjegyezte, hogy a heroin elérhetősége 2010 után jelentősen csökkent, ugyanakkor más opioidok - természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek - kezdenek dominálni a kábítószerrel összefüggő halálesetek között. 2015-ben a toxikológiai eredmények szerint az opiátok - az ópiumból kinyerhető vegyületek csoportjai - az összes halálozás körülbelül felében érintettek, amelyeket rendszerint más pszichoaktív anyagokkal együtt találtak az elhunyt szervezetében.

Az áldozatok többsége férfi, az átlagéletkoruk a halál időpontjában 33 év.

A jelentés kitér a fogvatartottak kábítószer-használatára is, amely szerint börtönlakók 30-40 százaléka a börtönbüntetésüket megelőzően életük során már használtak valamilyen tiltott szert, legfőképpen kannabiszt. A tanulmány adatai szerint a fogvatartottak 14 százaléka a börtönben is kábítószer fogyasztó.
Az Európai Unió drogügynöksége éves jelentésében kiemelte, hogy Magyarországon a kábítószer okozta ártalmak csökkentése érdekében hozott intézkedések eredményeképpen a tűk és a fecskendők az egész ország területén elérhetők az erre specializált programokon keresztül, amelyek a biztonságosabb injektálással kapcsolatos tanácsadást is biztosítanak. Van, ahol automatákban is rendelkezésre áll az ingyenesen hozzáférhető steril tű és fecskendő.

A specializált kezelési központok adatai azt mutatják, hogy folyamatosan nőtt az új pszichoaktív anyagok miatt kezelését igénylő ügyfelek száma, amíg a heroin fogyasztás miatt igényelt kezelés 2010 óta csökken. A kezelésre jelentkező 10 eset közül kettő a nők köréből kerül ki - közölte jelentésében az uniós drogügynökség.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt