Megkezdődött a hadművelet Rakka, az Iszlám Állam "fővárosának" visszafoglalásáért

külföld
2017 június 06., 19:55

A Washington vezette szövetségesek által támogatott arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szervezet megkezdte a hadműveletet Rakka visszafoglalására az Iszlám Álla dzsihadista szervezettől - erősítette meg kedden az SDF, a kormányerők is Rakka felé haladnak.

Először a szíriai harcokat figyelemmel kísérő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet közölte kedd délelőtt, hogy az SDF támadást indított hajnalban az ISIS szíriai fellegvárának számító város keleti részén található al-Maslab körzet, illetve a 17. hadosztály bázisa ellen a város északi peremén. A rohamot éjszakai légicsapások előzték meg, amelyekben egyes források szerint tizenketten, más források szerint huszonegyen vesztették életüket. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak.

"Elérték a várost, de nem hatoltak be egy épületbe sem" - mondta el Rami Abdel Rahman, a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH igazgatója.
Rahman később arról is hírt adott - és ezt egy katonai forrás is megerősítette -, hogy a kormány hadserege is behatolt az ugyanígy nevezett tartomány területére. "A rendszer erői a nyugatabbra fekvő Aleppó felől beléptek Rakka tartományba, ahol egy éve nem voltak katonák, és elfoglaltak két falut. Előrenyomulásukat heves orosz bombázás kíséri" - jelentette az OSDH-igazgató.

Egy damaszkuszi katonai forrás ezt megerősítette, de azt mondta, hogy a hadsereg közvetlen célja Aleppó tartomány védelmének megerősítése, és a dzsihadisták beszivárgásának megakadályozása.

A demokratikus erők szóvivője, Talal Szilo a Reuters hírügynökségnek telefonon úgy nyilatkozott, hogy már hétfőn elkezdődött a hadművelet, és az SDF katonái a város északi, keleti és nyugati részén indítottak támadást.

A felkelők heves harcokra számítanak, mert Szilo szerint "az Iszlám Állam dzsihadistái akár életük árán is megvédik úgynevezett fővárosukat". A SANA szíriai állami hírügynökség úgy tudja, hogy számos család csónakokon menekül az Eufráteszen át a közelgő ütközet elől.

A YPG és a kurd női védelmi erők tagjai egy kiképzőtáborban Derik városában
photo_camera A YPG és a kurd női védelmi erők tagjai egy kiképzőtáborban Derik városában Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

A terrorszervezet 2014-ben foglalta el Rakkát a szíriai ellenzéktől, amely azóta a Nyugat ellen irányuló támadások műveleti központja volt. Az SDF november óta azon dolgozott, hogy ostromgyűrűbe zárja a várost.

A rakkai ostrom célja, hogy tovább növelje a nyomást az Iszlám Államon, amely az iraki Moszulból is csaknem teljesen kiszorult, illetve Szíria-szerte visszavonulásra kényszerült.

"A koalíciónak jelentős szerepe van a műveletek sikerében" - hangsúlyozta Szilo.
Stephen Townsend, a koalíciós erők főparancsnoka keddi közleményében azt írta: "hosszú és kemény" küzdelem várható Rakkáért, amelynek célja, hogy végső csapást mérjen az Iszlám Államnak mint területtel rendelkező kalifátusnak az eszméjére.
Az Egyesült Államok vezette koalíció úgy tudja, hogy 3-4 ezer dzsihadista sáncolhatta el magát a török határtól mintegy 90 kilométerre található Rakkában. Washington kedden közölte, hogy megkezdte a fegyverek kiosztását a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia rakkai műveletekben részt vevő harcosainak, ami Törökország nemtetszésébe ütközött. Ankara nem nézi jó szemmel a kurd erők terjeszkedését határa közelében, és a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja az YPG-t.

A törököknek nem tetszik

Ha Törökország biztonsága számára fenyegetést jelent az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai fellegvárának felszabadítását célzó rakkai hadművelet vagy bármilyen konfliktus a régióban, Ankara azonnal megteszi a szükséges válaszlépést - jelentette ki Binali Yildirim török miniszterelnök kedden a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Yildirim felszólalásában kifejtette: Rakka ostromát az Egyesült Államok az arab-kurd Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) támogatva indította meg, mely utóbbi fő erejét az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia alkotja. Mint fogalmazott: Washington arra számít, hogy az ISIS-t egy másik terrorszervezet együttműködésével meg tudja semmisíteni. Ankara soha nem fogja hagyni, hogy Törökország lássa ennek a kárát.

A kormányfő nyomatékosította: bárhonnan is fenyegesse Törökországot a terrorizmus, Ankara azonnal beavatkozik. A török vezetés figyeli az eseményeket, és meghozza a szükséges óvintézkedéseket.

Törökország nehezményezi, hogy Donald Trump amerikai elnök május elején jóváhagyta a fegyverszállításokat az SDF számára a rakkai offenzíva előtt. A döntésen a múlt hónap közepén Washingtonba látogató Recep Tayyip Erdogan török elnök sem tudott változtatni. Erdogan szerint az YPG-nek nyújtott fegyveres segítség is egyike azon folyamatoknak, amelyeket az előző amerikai kormány hagyott hátra.
Ankara attól tart, hogy a szíriai kurdok az amerikai fegyvereket akár Törökországgal szemben is felhasználhatják, a szállítmányok a Délkelet-Törökországban 1984 óta szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) kerülhetnek, ami felélénkítené a kurd függetlenedési törekvéseket.

A PKK-t Washington és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, de az SDF-et és benne az YPG-t - a kurd milicisták képzettségére és létszámára hivatkozva - az Egyesült Államok a leghatékonyabb szövetségesének tartja a szélsőséges ISIS elleni harcban. (MTI, BBC, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.