Zágrábi postagalamb látogatott a szerkesztőségünkbe

ÁLLAT
2017 június 06., 13:35
comments 113

"Jött egy postagalamb!" - toppant be a szerkesztőségbe a bírósági tudósításból visszatérő Erdélyi Péter, akit annak rendje és módja szerint helyből hülyének is néztünk, míg Ács Dani be nem küldte a videót szerkesztőségünk hivatalos madárfogdosójáról, Tamás Bencéről, aki a múlt heti, méltán legendás rigómentés után ismét kézbe vette a dolgokat.

link Forrás

Bence gyakorlott szemmel előbb megállapította, hogy egy horvát galambról lehet szó, majd sikerült leolvasni a galamb ötjegyű azonosítószámát - 07532 is.

Innen alig másfél óra, sűrű Google translate-ezéssel kevert webes turkálás után - mert bár beszélek horvátul, de a galambászszaknyelv valahogy kimaradt a gimnáziumi és az egyetemi éveim alatt - sikerült eljutnom a lírai nevű Hrvatski Savez Klubova Uzgajivača Golubova Listonoša oldalára, ahol már csak negyedórányi idegtépő keresgélésbe került megtalálnom a 2016-os gyűrűszámleosztási táblázatot (.pdf), amelyből kiderült, hogy a 07532-es sorszámú gyűrű a zágrábi Maksimir galambászklubnak lett leosztva.

Rá is írtam gyorsan a klub elnökére, Bruno Franjulra, aki azóta vissza is jelzett. Megköszönte az információt, és értesítette a galamb tulajdonosát, aki állítólag majd írni is fog nekünk.

Egy zágrábi illetőségű galamb a 444 szerkesztősége előtt 2017. június 6-án.
photo_camera A zágrábi illetőségű állat az itatás után hálásan néz rám. Fotó: Király András

Közben a madárgyűrűzés szabályai után kutatva a Magyar Postagalamb Sportszövetség oldaláról azt is megtudtam, hogy ha egy magányos postagalamb idegen helyen üldögél, akkor valószínűleg egy versenyről lehet hazatérőben, és csak megpihent. "Ha egy postagalamb inni kap, igen gyorsan kipiheni magát" - írták, és még részletes tanácsokat is adtak az itatás helyes módjáról: Próbáljon meg a galamb látóterében egy lapos tálat a földre tenni és azt hangos csobogás kíséretében vízzel megtölteni. Elsőre ez nem sikerült, legalábbis amíg csak a tálba töltöttük a vizet hangos csobogással, arra a madár nem reagált. Másodjára és harmadjára ezért a gangra locsolt vízzel próbáltam a tálhoz vezetni, végül sikerrel.

Zágrábi vendégünk hamar levetkőzte gátlásait, és lelkesen szart a mosogató elé.
photo_camera Zágrábi vendégünk hamar levetkőzte gátlásait, és lelkesen szart a mosogató elé. Fotó: Erdélyi Péter

Mondjuk egyelőre nem mutatja jelét, hogy távozna, azóta már a gangról beköltözött a konyhánkba. Remélem a tulajdonosa hamar jelentkezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.