Zágrábi postagalamb látogatott a szerkesztőségünkbe

2017 június 6., kedd 13:35
114

"Jött egy postagalamb!" - toppant be a szerkesztőségbe a bírósági tudósításból visszatérő Erdélyi Péter, akit annak rendje és módja szerint helyből hülyének is néztünk, míg Ács Dani be nem küldte a videót szerkesztőségünk hivatalos madárfogdosójáról, Tamás Bencéről, aki a múlt heti, méltán legendás rigómentés után ismét kézbe vette a dolgokat.

Bence gyakorlott szemmel előbb megállapította, hogy egy horvát galambról lehet szó, majd sikerült leolvasni a galamb ötjegyű azonosítószámát - 07532 is.

Innen alig másfél óra, sűrű Google translate-ezéssel kevert webes turkálás után - mert bár beszélek horvátul, de a galambászszaknyelv valahogy kimaradt a gimnáziumi és az egyetemi éveim alatt - sikerült eljutnom a lírai nevű Hrvatski Savez Klubova Uzgajivača Golubova Listonoša oldalára, ahol már csak negyedórányi idegtépő keresgélésbe került megtalálnom a 2016-os gyűrűszámleosztási táblázatot (.pdf), amelyből kiderült, hogy a 07532-es sorszámú gyűrű a zágrábi Maksimir galambászklubnak lett leosztva.

Rá is írtam gyorsan a klub elnökére, Bruno Franjulra, aki azóta vissza is jelzett. Megköszönte az információt, és értesítette a galamb tulajdonosát, aki állítólag majd írni is fog nekünk.

A zágrábi illetőségű állat az itatás után hálásan néz rám. Fotó: Király András

Közben a madárgyűrűzés szabályai után kutatva a Magyar Postagalamb Sportszövetség oldaláról azt is megtudtam, hogy ha egy magányos postagalamb idegen helyen üldögél, akkor valószínűleg egy versenyről lehet hazatérőben, és csak megpihent. "Ha egy postagalamb inni kap, igen gyorsan kipiheni magát" - írták, és még részletes tanácsokat is adtak az itatás helyes módjáról: Próbáljon meg a galamb látóterében egy lapos tálat a földre tenni és azt hangos csobogás kíséretében vízzel megtölteni. Elsőre ez nem sikerült, legalábbis amíg csak a tálba töltöttük a vizet hangos csobogással, arra a madár nem reagált. Másodjára és harmadjára ezért a gangra locsolt vízzel próbáltam a tálhoz vezetni, végül sikerrel.

Zágrábi vendégünk hamar levetkőzte gátlásait, és lelkesen szart a mosogató elé. Fotó: Erdélyi Péter

Mondjuk egyelőre nem mutatja jelét, hogy távozna, azóta már a gangról beköltözött a konyhánkba. Remélem a tulajdonosa hamar jelentkezik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt