2500 tonna moslékot küldtek egy kutyamenhelynek, de illegálisan az egészet disznókkal zabáltatták fel

ÁLLAT
2017 június 07., 08:18

Egy többszereplős csalás leleplezésére a Nébih szakemberei egyszerre 3 helyszínen tartottak ellenőrzést május 29-én Győr-Moson-Sopron és Vas megyében. Kiderült, hogy az állati eredetű melléktermékek visszagyűjtését végző cégtől papíron egy állatmenhelyhez került mintegy 2500 tonna élelmiszer-hulladék, de vélhetően több sertéstelep állataival etették fel azt.

Pedig a gazdasági haszonállatok moslékkal történő etetése szigorúan tilos, mivel annak komoly járványügyi kockázata van, az élelmiszer-hulladék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag, például a klasszikus sertéspestis esetében.

A Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás engedéllyel gyűjtött állati eredetű melléktermékeket. Az élelmiszer-hulladékot áruházakból, kórházakból, közétkeztetőktől és vendéglátóhelyekről szállították el a Dunántúl teljes területén.

A cég tavaly több mint 2500 tonna élelmiszer-hulladékot gyűjtött, amiből csak 24 tonna került legálisan működő ártalmatlanító helyre. A fennmaradó csaknem 2500 tonna moslék felhasználását papíron egy, az ügyfél elmondása szerint átlagosan 100 fős létszámú kutyamenhely igazolta, de valójában részben az ellenőrzés harmadik helyszínére, egy Vas megyei sertéstelepre szállították.

photo_camera Fotó: portal.nebih.gov.hu

A sertéstelepen a szakemberek érkezésekor éppen az élelmiszer-hulladék lerakodását végezték. A telep sem a takarmány beszállítására vonatkozó dokumentummal, sem állomány-nyilvántartással nem rendelkezett, emellett a kötelező állat-egészségügyi mentesítési programokban sem vett részt. A Nébih azonnal forgalmi korlátozást rendelt el, és előírta a sertések állategészség-ügyi státuszának tisztázását, illetve a moslék elszállíttatását. Az ügyben érintett összes céggel szemben eljárást indítottak. A hatóság előzetes számításai szerint az elmúlt években kb. 35-50 sertéstelepre kerülhetett jogszabály ellenesen a moslék.

A Nébih szokásához híven drámai aláfestőzenével mutatta be, mit találtak a telepen:

link Forrás

Az afrikai sertéspestis (ASP) magyar határ melletti megjelenése miatt az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság kiemelt figyelemmel és szigorral fogja megkövetelni és ellenőrizni az élelmiszer-hulladék etetésének tilalmát. Az afrikai sertéspestisben elpusztult kárpátaljai vaddisznó esetével kapcsolatban ugyanis tovább nőt a kockázata, hogy Magyarországon is megjelenhet az ASP vírusa, ami a sertéságazat valamennyi szereplőjének komoly gazdasági hátrányt okozna. A betegség hazai megjelenésével egyrészt korlátozzák az EU-ba irányuló élő sertés, sertéshús, sertéshúskészítmények kiszállítását, másrészt a harmadik országok is teljes kereskedelmi tilalmat vezetnek be a sertéshúsra, húskészítményekre. (Nébih)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.