Az olasz hatóságok folyamatosan figyelték az egyik londoni merénylőt

Fotó: MET Police

Az olasz hatóságok "folyamatos megfigyelés" alat tartották a június 3-i londoni terrortámadások egyik, olasz állampolgárságú, marokkói születésű elkövetőjét, Youssef Zaghbát. Mármint amikor az elmúlt 18 hónapban éppen Olaszországban tartózkodott, ahova Valsamoggiában élő 68 éves anyját, Valeria Collinát járt haza látogatni.

"Amikor csak hazajött a fiam, valaki a Digóktól (ez egy különleges rendőri alakulat neve, nem szitokszó) mindig követte" - nyilatkozta Collina az Ansa olasz hírügynökség jelentése szerint. "Pontosan tudták, hogy mennyire aggódok miatta, és amiatt, ami történik" - mondta Collina.

Az olasz hatóságok 2016 márciusában figyeltek fel Zaghbára, amikor csak oda szóló jegyet váltott a Bolognai reptéren Törökországba, majd ellentmondó válaszokat adott a hatóságok kérdéseire. Arra, hogy miért utazik oda, elsőre rávágta, hogy "terroristának", amit aztán "turistára" módosított. A telefonján a dzsihádi ideológiát népszerűsítő képeket találtak. "Ez bűnügyi szempontból nem releváns, Olaszországban, ahogy Nagy-Britanniában is, a radikalizáló hatású de közkincsként forgó képek birtoklása önmagában nem bűncselekmény" - mondta Giuseppe Amato bolognai főügyész.

Arra viszont elég ok volt, hogy szemmel tartsák, és megfigyeléseiket megosszák a brit társszervekkel, információikat pedig feltöltsék a schengeni információs adatbázisba is. A terrortámadások után a brit hatóságok mégis azt közölték, hogy Zaghba sem a rendőrség, sem az MI5 számára nem volt érdekes. (Via FT)