Hihetetlen, de ez a 13 tény egytől egyig igaz

meghökkentő
2017 június 07., 20:15

1. Vesetranszplantáció során nem veszik ki az eredeti vesét, a testben hagyják. A harmadik a medencében kap helyet. Itt egy angol szakszöveg, ahol részletesebben olvashatsz erről, állítólag igaz.

2. Több mozgólépcső van a budapesti bevásárlóközpontok majd' mindegyikében, mint az amerikai Wyoming állam teljes területén. Ez nem azért van, mert az előbbiekben rengeteg, hanem mert Wyomingban összesen csak kettő van.

3. A Szaturnuszon és a Jupiteren eső helyett gyémántok hullanak az égből. Jobb, mint a sima jég, de tuti jobban is fáj, ha fejen talál!

4. Melyik állat a legnagyobb gyilkos a Földön? A cápa? A tigris? A mérgeskígyó, netalán az ember? Nem, a szúnyog. A betegségek – például a malária – terjesztésére is alkalmas szúnyogok miatt évente átlagosan 750 ezren halnak meg.

5. A tyrannosaurus rex és egy stegosaurus sosem találkozhattak, mert nem egy időben éltek. Ami azt illeti, az embereknek statisztikailag több esélyük lett volna rá, hogy legalább a T. Rexekkel megismerkedjenek, mert a két dínónem élete között eltelt idő több, mint a T. Rex kihalása és az ember megjelenése közti néhány évmilliócska.

6. Az eper nem bogyótermés, de a paradicsom, a citrom, banán és a padlizsán azok. Hasznos tudás, amellyel bátran menőzhetsz a piacon.

7. Az Egyesült Államokban majdnem annyi McDonalds van, mint könyvtár. 2015-ben kétezer volt számuk közt a különbség (mekik száma: 14 248 , könyvtáraké: 16 536), ami azóta valószínűleg még kevesebb lett. Mondjuk mindenki felteheti a kérdést magának, könyvtárba vagy mekibe szokott-e többet járni, és máris kiderül, miért van ez.

8. A méz sohasem romlik meg. Habár szöszök és rovarok persze belefulladhatnak és elronthatják az ízélményt, ha semmi sem avatkozik közbe, örökké jó. Hogy miért? Röviden: sok benne a cukor, kevés benne a víz.

9. A lovak nem tudnak hányni, köszönhetően az anatómiai felépítésüknek. Hál'isten.

10. Olyan gyorsan nő a rebarbara, hogy hallani lehet a pattogását. Valaki fel is vette a hangját, hallgasd meg, nagyon-nagyon sokat viszont ne egyél belőle, mert vesekövet okozhat a magas oxálsav-tartalma miatt.

11. Egy nap a Vénuszon hosszabb, mint egy év a Vénuszon. Ez annyit jelent, hogy Vénusz gyorsabban kering Nap körül (225 nap alatt), mint amilyen gyorsan megfordul a tengelye körül (243 nap). Jó nagy különcködő pózer ez a Vénusz.

12. A konzervnyitókat csak 48 évvel a konzervek feltalálása után találták fel. Vajon mennyivel csökkent abban az évben azoknak a baleseteknek a száma, ahol az emberek levágták az ujjukat?

13. Bébirépák csak 1986 óta léteznek. Egy kaliforniai farmer, Mike Yurosek azt találta ki, talán az emberek talán szívesebben megeszik a sárgarépát, ha az kicsi és cuki, ezért elkezdte bébirépává faragni a csúnyácska répákat (igen, a bébirépa valójában sima sárgarépa). Bejött a tipp, következő évben harminc százalékkal nőtt a sárgarépa-fogyasztás!

A BuzzFeedről

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.