Kampányt indított a madridi közlekedési társaság a széttárt lábbal ülő férfiak ellen

A széttárt lábbal ülést tiltó matricák jelentek meg a madridi közlekedési társaság, az EMT járművein, ilyenek:

Fotó: EMT

A társaság azzal indokolja a kampányt, hogy a széttett lábbal ülés (angolul: manspreading, spanyolul természetesen: el manspreading) elveszi a helyet a többi utas elől, de ez csak a felszínes magyarázat: mióta a New York-i feministák három évvel ezelőtt elkeseredett háborút indítottak a tömegközlekedési eszközökön széttárt lábbal ülő férfiak ellen, a manspreading nemcsak az udvariatlan viselkedés, hanem a macsóság, a férfidominancia szimbólumává is vált – annak ellenére, hogy számos férfi igyekszik olyan szánalmas ürügyekkel védekezni, mint hogy széttárt lábbal kényelmesebb az ülés, illetve hogy anatómiailag képtelen összezárni a lábait. Arról nem beszélve, hogy néha a nők is széttárt lábbal ülnek (lásd: womanspreading), és hogy nekik bezzeg szabad.

Az EMT egy helyi feminista szervezet kérésére helyezte ki a manspreadinget tiltó matricákat, miután a Microrrelatos Feministas 11 500, a széttárt lábbal ülő férfiak ellen tiltakozó aláírást gyűjtött össze.   

A három évvel ezelőtti New York-i manspreading-ellenes kampány után hasonló indult Seattle-ben is, ott egy lila polip szimbolizálja a bűnös módon ülő férfiakat:

(The Guardian)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;