Amerikai koalíciós csapatokat támadott egy szír drón, lelőtték

Nincs nap, amikor ne válna még eggyel bonyolultabbá az eddigi is kibogozhatatlanul összetett közel-keleti helyzet, amelynek legújabb fejleményeként közvetlen összetűzésbe keveredtek a szíriai kormányerők az amerikaiak vezette koalíció szárazföldi csapataival.

Jelenleg mindkét fél az ISIS ellen indított offenzívát, de ennek során elsőként egymással találkoztak. Egy szíriai drón lőni kezdte az amerikai koalíció a szíriai-jordán-iraki hármas határ térségében gyülekező alakulatait. Az amerikaiak erre válaszul kilőtték a drónt, amely szerintük akkor is "ellenséges szándékot" mutatott, ha netán csak figyelmeztető lövéseket adott le.

Szíriában éppen az ISIS fővárosa, Rakka visszavételére készülnek az amerikai koalíció csapatai. Ennek szárazföldi fő erejét a kurd milíciák adják, amelyek kvázi autonómiát vívtak ki az ország keleti, Törökországgal határos vidékén. Az iráni és orosz támogatást élvező szíriai kormányerők szintén készülődnek, bár a jelek szerint ők inkább csak Aleppót akarnák biztosítani, illetve megakadályoznák a kurdok térnyerését.

A kurdok erősödése Törökországot is aggasztja, amely papíron az amerikaiak szövetségese és Aszád ellensége, a gyakorlatban mégis inkább az Aszádot védő oroszokkal működik együtt az amerikaiak támogatta erőkkel szemben. Abba pedig már bele se menjünk, hogy mi van Iránnal, az Egyesült Államok esküdt ellenségével, amely most fokozhatja támadásait az ISIS ellen, amely a héten már Teheránban követett el merényletet. Katarról pedig tényleg ne is ejtsünk egy szót se. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.