Amerikai koalíciós csapatokat támadott egy szír drón, lelőtték

külföld
2017 június 09., 09:19

Nincs nap, amikor ne válna még eggyel bonyolultabbá az eddigi is kibogozhatatlanul összetett közel-keleti helyzet, amelynek legújabb fejleményeként közvetlen összetűzésbe keveredtek a szíriai kormányerők az amerikaiak vezette koalíció szárazföldi csapataival.

Jelenleg mindkét fél az ISIS ellen indított offenzívát, de ennek során elsőként egymással találkoztak. Egy szíriai drón lőni kezdte az amerikai koalíció a szíriai-jordán-iraki hármas határ térségében gyülekező alakulatait. Az amerikaiak erre válaszul kilőtték a drónt, amely szerintük akkor is "ellenséges szándékot" mutatott, ha netán csak figyelmeztető lövéseket adott le.

Szíriában éppen az ISIS fővárosa, Rakka visszavételére készülnek az amerikai koalíció csapatai. Ennek szárazföldi fő erejét a kurd milíciák adják, amelyek kvázi autonómiát vívtak ki az ország keleti, Törökországgal határos vidékén. Az iráni és orosz támogatást élvező szíriai kormányerők szintén készülődnek, bár a jelek szerint ők inkább csak Aleppót akarnák biztosítani, illetve megakadályoznák a kurdok térnyerését.

A kurdok erősödése Törökországot is aggasztja, amely papíron az amerikaiak szövetségese és Aszád ellensége, a gyakorlatban mégis inkább az Aszádot védő oroszokkal működik együtt az amerikaiak támogatta erőkkel szemben. Abba pedig már bele se menjünk, hogy mi van Iránnal, az Egyesült Államok esküdt ellenségével, amely most fokozhatja támadásait az ISIS ellen, amely a héten már Teheránban követett el merényletet. Katarról pedig tényleg ne is ejtsünk egy szót se. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.