May megállapodott az észak-ír unionistákkal, kormányalakítási megbízást kér a királynőtől

Larry, a miniszterelnöki rezidencia macskája hajnalban elhagyta otthonát, de végül visszatért. Jelenlegi gazdája, Theresa May is vissza fog térni.Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Kormányalakítási megbízást kér a királynőtől vereséggel felérő választási győzelme után Theresa May. A konzervatívok minden valószínűség ellenére képesek voltak elveszteni minimális kormányzó többségüket, pedig másfél hónapja, a választások kiírásakor még 20 pontos előnnyel vezettek a szétesőben levő, történelmi vereség küszöbén álló Munkáspárt előtt.

A választás majdnem végleges eredménye szerint a konzervatívok 318 képviselőhelyet szereztek, de az egyetlen hátralevő körzetben is ők az esélyesek, így minden bizonnyal 319 képviselőjük lesz az új parlamentben. Ez hárommal kevesebb, mint amennyire minimálisan szükségük lenne a kormánytöbbség biztosításához - Észak-Írországban hét körzetben a Sinn Féin nyert, az ő képviselőik nem vesznek részt a parlament munkájában, így a gyakorlatban 322 képviselő támogatása is elég a többséghez.

A másik nagy észak-ír párt, az unionista DUP tíz képviselői helyet szerzett, és már közvetlenül a szavazás lezárultakor támogatásáról biztosította a konzervatívokat. Az egész éjjel tartó egyeztetések után formálisan is megállapodásra jutottak arról, hogy az unionisták támogatni fogják May kormányát a parlamentben. Arról, hogy ténylegesen is koalícióra lépnek-e, nem született döntés, de így is biztos, hogy a konzervatív kormány tesz majd engedményeket nekik.

Például már biztosra vehető, hogy a Brexit-tárgyalásoknak nem lesz része az amúgy az uniós tagságra szavazó Észak-Írország különleges státusza. Korábban felmerült, hogy Észak-Írország félig-meddig bennmaradhasson az EU-ban, így garantálva az Írországgal nagyon is szorossá vált, például a rendőrségre is kiterjedő együttműködést, amely nagyban hozzájárult négy évtizede kirobbant észak-ír konfliktus rendezéséhez. Tény, hogy erről a különleges státusról leginkább csak a Sinn Féin politikusai ábrándoztak, Írország, az EU és a brit kormány is ellenezte. (Via The Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.