A Blizzard letiltotta az egyik leghíresebb Hearthstone-játékost, Disguised Toastot, mert a streamjében bemutatott egy exploitot

Játék
2017 június 10., 10:52
comments 142

Disguised Toast (ejtsd: this guy's toast) az egyik legismertebb Hearthstone-streamer, ráadásul abból a fajtából, aki szeret kísérletezni, kombókat kipróbálni, lapok hatásait vizsgálni. Néhány napja felfedezett és a Twitch-streamjében bemutatott egy elég komoly bugot a játékban: ha Priesttel játszva egy lapra ráereszt egy bizonyos spellt, majd ugyanezt a lapot duplikálja, a játék lefagy, majd azt a játékost hozza ki győztesnek, aki a trükköt végrehajtotta -  vagyis őt.

Bár Disguised Toast azonnal jelentette az exploitot a játék készítőjének, a Blizzardnak, nem jutalmat kapott, hanem büntetésből 72 órára letiltották a main accountját, úgyhogy szegény most kénytelen Free to Play accountjával játszani. 

Bár a Blizzardnak nyilván elemi érdeke fűződik ahhoz, hogy a játékosok ne csalással, a játékban felejtett bugokat kihasználva nyerjenek, a becsületes játékosoknak meg ahhoz fűződik elemi érdekük, hogy tudjanak ezekről a bugokról, különösen hogy az exploitált fél az egészből csak annyit lát, hogy kidobta a játék, és amikor visszalép, kénytelen nyugtázni, hogy titokzatos okokból veszített. 

A legszomorúbb az egészben az, hogy a Blizzard és a hírt feldolgozó oldalak a Forbestól a Kotakuig egytől egyig elhallgatják a bug mibenlétét, a legtöbb Hearthstone-fórum moderátora pedig tűzzel-vassal, napi 24 órában irtja az exploitot feltáró kommenteket. 

Az egyik vonatkozó Reddit-thread például így néz ki: 

Mivel meggyőződésem, hogy a becsületes játékosoknak joguk van tudniuk, hogy milyen exploitokra számítsanak, a Blizzard takarítsa ki a bugjait, a csalók meg dögöljenek meg, ahol vannak, illetve mivel a szóban forgó stream még mindig ott van a Twitchen, és mivel kétperces kereséssel úgyis ki lehet deríteni, miről van szó, megspórolom mindenkinek ezt a két percet: a Priesttel, és két lappal: a Power Word: Gloryval és a Mirage Callerrel tessenek nagyon vigyázni.

A Hearthstone-ról bővebben itt írtam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.