A pelikán az 1870-es években pusztult ki Magyarországon, most újra lakik egy példány a Hortobágyon

2017 június 10., szombat 6:21
92

Március 30. óta egy immatur, azaz még nem öreg tollazatú rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus), más néven rózsás pelikán él a Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon – jelentették be a Hortobágyi Nemzet Park oldalán.

Fotó: Koczka András/Hortobágyi Nemzeti Park

Ez a madárfaj hozzánk legközelebb Romániában, a Duna-deltában él (a rózsás gödény Románia nemzeti madara.), Magyarországon jó ideje nem fészkel, az 1870-es évek óta kipusztult hazánkból.

Az utóbbi 5 évben Magyarországon háromszor biztosan megfordult felénk ilyen rózsás pelikán (legutóbb tavaly), a mostani a negyedik, amelyik felbukkant.

A rózsás gödény szárnyfesztávolsága 330-350 cm is lehet, a testtömege a 10 kilót is meghaladhatja. Európában már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén, ugyanis a folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával elveszítette legfontosabb élőhelyeit, így egész európai állománya veszélyeztetett. (HNP via Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt