Vona szerint nem külföldre menni, hanem Orbán rögeszmés, beteg lelkű kormányzásával egy országban élni a kalandvágy

A Jobbik elnöke egy biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarország építését tűzte ki célul a párt 16. országos kongresszusán elmondott programadó beszédében Budapesten.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Vona Gábor a több mint 300 küldöttnek a legsúlyosabb problémának nevezte, hogy ma is a 20. századi reflexek, traumák és megosztottság alakítja az életet, a politika pedig nem meghaladni, hanem kihasználni, tovább szítani akarja azokat. Egy törzsi háborúhoz hasonlította a választást, ahol az egyik fél meg akarja semmisíteni a másikat, és ennek érdekében manipulálja a társadalmat.

Ezzel szemben azt fogalmazta meg, hogy a szakadékok fölé hidakat kell építeni, és a nép pártján állni, és ebbe minden magyar ember beletartozik. A generációkról szólva kiemelte: nem egymás ellen kell fordítani őket, hanem egységet kell teremteni a megújulás szüksége és a tapasztalat fontossága között.

A pártelnök értékelése szerint a Jobbik tevékenységét a „magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel” alapelvek vezérlik. Fontosnak tartja, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson, és a migrációval szemben a magyar társadalom kulturális szöveteinek megőrzése mellett foglalt állást. Vona Gábor azt is mondta: míg a Fidesz egy 10-es skálán mérve 7-es szinten védi az országot, addig a Jobbik 10-esen fogja. Ezzel összefüggésben a letelepedési kötvények eltörlését és az önálló határőrség visszaállítását ígérte.

Vona Gábor sürgette a bérek növekedését is, amire a párt európai béruniós törekvését ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Az ellenzékből indított kezdeményezést végig kívánják vinni, mert az unió alapelvei közül hiányzik az egyenlő munkáért egyenlő bért elve – mondta.

Kitért arra is, hogy szerinte a nyugati nagytőke és a hazai korrupt politikusok „piszkos alkut” kötöttek az EU-s források szétosztására. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor valaki egy közművek nélküli romos épületet cicomáz, mert arra van pályázat.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A pártelnök egyfajta nulladik lépésként hivatkozott a korrupció felszámolására, és elengedhetetlennek nevezte, hogy több pénz jusson az egészségügyre és az oktatásra. Ha Orbán Viktor hóbortja a foci, akkor az övé az egészségügyi ellátás és a kórházak lesznek – mondta Vona. Az oktatás területén a tudás folyamatos frissítését és szemléletváltást sürgette, utóbbit úgy magyarázva: meg kell törni azt az átkot, hogy aki magyar, az vesztesnek érzi magát.

Vona Gábor szólt arról is, hogy igazságos, fenntartható nyugdíjrendszerben gondolkodik, és differenciált emelést tart szükségesnek ahhoz, hogy a kisebb és közepes nyugdíjak vásárlóértéke ne szakadjon le.

40 perces beszédében Vona Gábor azt is mondta, hogy „a bevándorlás egy rémisztő veszély, de az elvándorlás tragikus valóság”. Szerinte ma kulcsélmények maradnak ki a családok életéből, az emberek pedig nem kalandvágyból mennek külföldre:

„Nem, miniszterelnök úr, ez nem kalandvágy; az ön rögeszmés, beteg lelkű kormányzásával egy országban élni, na az a kalandvágy.”

A Jobbik kormányra kerülésük esetén „radikális segítséget” kíván adni az életkezdéshez, a lakhatás feltételeihez, mert magyar fiatalok nélkül nincs jövő – mondta Vona, majd kitért arra is, hogy nem bukott és hiteltelen pártokkal kell összefogni, akik felelősek a mai helyzetért, hanem a kormányváltást akaró emberekkel.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Jobbik kongresszusára 388 küldöttet regisztráltak és 304-en voltak jelen. A továbbiakban zárt rendezvényen titkos szavazáson döntenek a miniszterelnök-jelöltről, az országos választmányi elnök mandátumáról és három felügyelőbizottsági tag személyéről, majd megerősítik azokat az alapelveket, amelyek meghatároznák a Jobbik tevékenységét kormányra kerülése esetén.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.