A hamis hírek után az oroszok bevetették a hamis újságírót

külföld
2017 június 11., 12:43

Múlt héten az orosz hamis hírekhez edződött ukránokat is meglepő dolog történt: hamis újságírót fogtak. A The New York Times riportja szerint a férfi Alex Wernerként, mint a francia Le Monde újságírójaként készített több interjút is politikusokkal Kijevben. Az álriporter bejelentkezett, majd találkozott is Amina Okuyevával és férjével. Az asszony népszerű Ukrajnában: csecsenként önként harcolt mint mesterlövész a szeparatisták ellen. Okuyeva szerint Wernerrel háromszor találkoztak, a negyedik beszélgetés előtt a férfi megkérte a párt, hogy vigyék a francia követségre, mert ott van számukra a Le Monde ajándéka. Útközben inkább mégis azt kérte álljanak meg, igazából itt az ajándék, most is odaadhatja. Az álriporter erre előhúzott egy dobozt, benne egy pisztollyal és tüzelni kezdett. Mivel Okuyeva régóta tartott attól, hogy megtámadják, fegyvert hordott magánál, rögtön lőtt. Férje és Werner is súlyosan sérült a dulakodásban és a tűzharcban, a támadót még mindig kórházban ápolják. 

A kijevi hírszerzés szerint a bérgyilkos egy éve adja ki magát a Le Monde munkatársának, igaz, korábban más nevet használt. Kihallgatni még nem tudták, de minden bizonnyal szintén Csecsenföldről származik.  


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.