A német külügyminiszter attól tart, hogy háború lesz a Katar körüli blokádból

 Háborúvá fajulhat az Öböl-menti országok konfliktusa a német külügyminiszter szerint. A Sigmar Gabriel vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában drámainak nevezte térség országai között kialakult viszont. A német külügyminiszter szerint nem véletlen, hogy a szaúdi vezetés három héttel azután indított diplomáciai támadást a vele szomszédos Katar ellen, hogy Donald Trump ott járt. Gabriel szerint Trump bátorította fel erre Rijádot. 

Sigmar Gabriel német külügyminiszterFotó: Gregor Fischer/dpa Picture-Alliance/AFP

 Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Több afrikai ország jelezte, hogy támogatja a Katar elszigetelésére irányuló próbálkozásokat.  

A szociáldemokrata Gabriel a héten tárgyalt szaúdi, katari és kuvaiti, valamint török és iráni kollégájával.  Azt mondta: „Megbeszéléseim alapján tudom, mennyire komoly a helyzet, de azt hiszem, hogy az előrelépésre is jó esély van. 

Úgy látja, meg kell próbálni elkerülni a konfliktus további elmérgesedését, ezért törekedni kell arra, hogy a felek tárgyaljanak egymással. Szerinte Rex Tillerson amerikai külügyminiszter „nagyon bölcs és higgadt” módon igyekszik kezelni a helyzetet, és „világos állásfoglalásai nagyon sokat segítenek” a viszály hevességének csökkentésében - mondta Sigmar Gabriel, aki pénteken telefonon tárgyalt amerikai kollégájával a német sajtóban Katar-válságnak is nevezett konfliktusról.

Hozzátette, hogy Németország Tamím bin Hamad ász-Száni kuvaiti emírnek is hálás a felek közötti közvetítő munkájáért. (FAZ/MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.