Eddig senki ellen sem tudtak vádat emelni a manchesteri robbantás miatt

külföld
2017 június 11., 19:02
comments 46

A brit rendőrség minden olyan gyanúsítottat szabadon engedett, akikkel szemben felmerült, hogy közük lehet a manchesteri robbantáshoz. A rendőrség közleménye szerint továbbra sem lehet tudni, hogy az Ariana Grande koncertje után 22 embert felrobbantó Salman Abedinek voltak-e tettestársai.

Salman Abedi a merénylet előtti napon Manchesterben
photo_camera Salman Abedi a merénylet előtti napon Manchesterben Fotó: -/AFP

A május 22-én elkövetett öngyilkos merénylet után a rendőrség közölte, hogy feltérképezték Abedi kapcsolati hálóját, de most vasárnap mégis mind a 22 gyanúsítottat vádemelés nélkül szabadon engedték.

A délnyugat-angliai terrorelhárítók vezetője szerint Abedi valószínűleg egyedül szerelte össze a bombát, de azt nem tudni, hogy segített-e neki valaki az alkatrészek beszerzésében és esetleg mások tudtak-e a tervéről. Russ Jackson hozzátette, hogy a most kiengedett 22 embert teljesen ártatlan volt a merénylettel kapcsolatban. Külön megvizsgálták, hogy a szabadon engedésük jelenthet-e veszélyt a közbiztonságra.

A brit törvények szerint a terrorizmussal gyanúsított személyeket legfeljebb 14 napig lehet őrizetben tartani, utána vagy vádat kell ellenük emelni, vagy el kell engedni őket.

A rendőrség most ki akarja hallgatni Salman Abedi öccsét, Hashemet, mivel április közepén együtt utaztak Líbiába. Hashem Abedi jelenleg egy fegyveres csoport tartja fogságban Líbiában. A férfi nekik azt mondta, hogy tudott a testvére terveiről. (AP/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.