Halálra ítélték mert szidta az istent Facebookon

külföld
2017 június 11., 10:35
comments 180

Hatszáz kilométerre délre Pakisztán fővárosától, Bahawalpurban állapította meg a bíróság, hogy Taimoor Raza istenkáromlása a Facebookon sértette Mohammed prófétát, és ezért halálbüntetést érdemel. Shabbir Ahmad Awan bíró döntése előtt még soha senkit nem ítéltek halálra közösségi médiában elkövetett blaszfémiáért. 

Pakisztániak állnak sorban egy szélsőséges merénylő sírjánál, akit azért végeztek ki, mert megölt egy kormányzót, aki megvédett egy keresztény nőt.
photo_camera Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

Raza az iszlámról vitázott a Facebook-on, de nem egy átlagemberrel, hanem egy terrorelhárító tiszttel, írja az AFP-re hivatkozva a Guardian. Hogy pontosan mit tartalmazott a komment, ami miatt a tiszt feljelentette és elítélték, nem tudni. 

A konzervatív muszlim országokban az istenkáromlás kényes vád. Nagyon komoly büntetést és megvetést vált ki, miközben nehezen körülhatárolható, emiatt rendre vissza is él vele a hatalom úgy, hogy ellenfeleit vádolja ezzel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.