Az izraeliek feltörték az ISIS rendszerét, Trump ezt mondta el az oroszoknak

külföld
2017 június 12., 12:31

Végre kiderült, mit mondott el Donald Trump orosz diplomatáknak a Fehér Házban, jó hangulatban folytatott megbeszélésen.

Szergej Lavrov, Donald Trump és Szergej Kiszljak nagykövet.
photo_camera Szergej Lavrov, Donald Trump és Szergej Kiszljak nagykövet. Fotó: Orosz Külügyminisztérium/AFP

Korábban csak annyit lehetett tudni, az elnök elmondott valami bizalmas információt az oroszoknak, amiből az oroszok könnyen kikövetkeztethették, hogy honnan van az információ, és ez veszélybe sodorhatta az információ forrását. Később kiderült, hogy az izraeli titkosszolgálatoktól származott az információ, és hogy erre alapozva szigorítják az amerikaiak a repülők fedélzetén a laptopokra vonatkozó szabályokat.

Most kiderült, hogy mi volt ez az egész.

A New York Times az amerikai hírszerzés kiberháborús nehézségeiről írt cikkében van három bekezdés, ami úgy szól, hogy "még a ritka [amerikai kiberháborús] sikerek egyike is részben Izraelnek tulajdonítható. Az izraeli hadseregnek dolgozó hekkerek hónapokkal ezelőtt behatoltak a szíriai Iszlám Állam bombagyárosainak sejtje által használt rendszerbe. Így tudták meg az amerikaiak, hogy a terroristák azon dolgoznak, hogy olyan robbanószereket gyártsanak, amik annyira hasonlítanak a hagyományos laptop akkumulátorokra, hogy át lehet verni velük a reptéri vizsgálatokat."

A megszerzett információ annyira részletes volt, hogy az amerikaiak megtudhatták, milyen mechanizmussal robbannak a bombák, tudta meg a New York Times rálátó forrásaiból. Ez volt az információ, amire alapozva az USA márciusban betiltotta a laptopok utastérbeli használatát számos közel-keleti reptérről közlekedő járatnál – egyben amiért szeretnék az összes járaton bevezetni ezt a tilalmat –, és

egyben ez volt az, amit Trump kikotyogott az oroszoknak.

Az izraeliek a leginkább azért akadtak ki ezen, mert ha Trump ezt elmondja az oroszoknak, akkor ez, vagy más információk is eljuthatnak az oroszok térségbeli szövetségeihez, az irániakhoz – akik Izrael esküdt ellenségei. Azóta számos cikkben megjelent, hogy az izraeliek, akárcsak az USA más szövetségei sokkal körültekintőbben mérlegelik, milyen információkat osztanak meg az amerikai hírszerzőkkel. (Haaretz, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.