Két hete sem miniszterelnök, de már megváltoztatná Macedónia nevét, hogy mielőbb beléphessen a NATO-ba és az EU-ba

Brüsszelben tárgyalt Macedónia június elsején beiktatott miniszterelnöke, Zoran Zaev az Európa Tanács elnökével, és a NATO-főtitkárral, hogy felpörgesse a két szervezethez való csatlakozás folyamatát. Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is azért késlekedik, mert névvita miatt Görögország mindig megvétózza azokat. Zaev ezért bejelentette, 

akár Macedónia nevének megváltoztatására is hajlandó lenne, hogy az ország euroatlanti integrációja folytatódhasson.

A görögök területi követeléstől tartva tiltakoznak a Macedón Köztársaság név ellen, ugyanis a macedón kisebbség túlnyomó részt az ország északi részén lévő Makedónia területén él. Bár a macedón alkotmányban sem szerepel ez a név, mégis az ország a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli. Zaev már a kampánya során is közölte, hogy megegyezésre törekszik majd Athénnal, az is elképzelhető szerinte, hogy a végső megállapodás előtt egy ideiglenes névre keresztelik az országot. 

Zoran Zaev és Donald Tusk, az Európa Tanács elnökeFotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A brüsszeli találkozón a macedón miniszterelnök bejelentette, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hamarosan Macedóniába látogat, így megnyílik az út, hogy az ország legyen a szervezet 30-ik tagja. (via BalkanInsight)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.