Felújítanák a Blahát 2019-ben

2017 június 13., kedd 4:30

A budapesti Blaha Lujza tér felújításáról is dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán, a tervek szerint a 1,8 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukció kivitelezése a jövő év végén kezdődne meg és 2019 végére fejeződhetne be.

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés szerint a Blaha Lujza tér rendezése évtizedek óta megvalósítandó cél, eddig koncepció szintjén volt a tervezés. A tér megújulása a Nagykörút és a Rákóczi út forgalmas közlekedési csomópontjának gyalogosfelületi rendezését, továbbá a környező utcák, városrészek forgalomtechnikai felülvizsgálatát foglalja magában. A rekonstrukció a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig terjedne.

  • A felújítás során a Blaha Lujza tér déli (központi) térrészének átalakítása során rendeznék a zöldfelületeket, kiterjesztenék a gyalogosfelületeket, újragondolnák a tér funkcionális egységeit, korszerűsítenék a közvilágítást, új szökőkutat hoznának létre.
  • A javaslat szerint a tér központi részén lévő és a Corvin áruház előtt található parkolók felülvizsgálandók, azok megszüntetését javasolják. A tervek szerint az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin áruház előtti szervizút megmaradna, továbbra is biztosítva a környéki mellékutcák kapcsolatát, valamint a Nagykörút és a Rákóczi út közötti „indirekt balos kapcsolatot”.
  • A Rákóczi út mentén a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig a teljes járdafelületet átépítenék az árkádok alatti területek rendezésével, továbbá a Rákóczi utat keresztező, „hiányzó” gyalogátkelők kialakításával. A tervek szerint lenne gyalogátkelő a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között, és a Blaha Lujza téren a Nagykörúttal párhuzamosan.
  • A Rókus-templom előtti térrész gyalogosbarát átalakítása és a Rákóczi út forgalomtechnikai korrekciója is a rekonstrukció részét képezi. „Új balos” kapcsolatok kialakításával csökkenne a forgalom a Belső-Erzsébetvárosban és a Belső-Józsefvárosban.
  • A felújításnak további fontos eleme a városrészek forgalmi rendjének felülvizsgálata, módosítása.
  • A tervek szerint a csomópont aluljáróját is felújítanák.

A tervezés költsége 85 millió forint, ennek fedezete az idei költségvetésben elkülönített összeg. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy összesen 12 500 m2-nyi járda, gyalogosfelület, 18 800 m2 útburkolat és kb. 500 m2 zöldfelület újulhat majd meg. (MTI)