Storcknak állítólag mennie kell, pedig Orbán kedvenc lapja védi

futball
2017 június 13., 07:34
comments 131

A Népszava információi szerint az MLSZ már keresi Bernd Storck szövetségi kapitány utódját, és László Csaba, a Dunaszerdahelytől távozó edző az egyik jelölt. 

Lehet olyan megoldás is, hogy Storck nem lesz kapitány, de folytathatja a munkáját a magyar futball ötéves programját végrehajtó sportigazgatóként, merthogy ezt a tisztséget is betölti az MLSZ-nél. 

A Blikk azt írja, hogy Strock

a kapitányi munkájáért 1,2 millió eurót (369 millió forint) kap évente,

sportigazgatóként további 500 ezret (154 millió forint) vesz fel. Jövő év nyaráig van szerződése, ha kirúgják, hatalmas végkielégítésre számíthat. (Csányi Sándor MLSZ-elnök költségérzékeny bankár, Pintér Attila kinevezését például annak idején azzal magyarázta, hogy olcsó megoldást keresett.)

Legkésőbb csütörtökig eldől, hogy mi lesz Storckkal, akit meghallgat az MLSZ elnöksége. 

Magyarországon nem lényegtelen, hogy a politikusok, pláne a miniszterelnök mit gondolnak erről.  

Kevés olyan egzotikus ország van ugyanis, aminek a parlamentjében a válogatott kínos kudarca után simán meg lehet kérdezni hat futballklub vezetőjét is (Orbán Viktor -Puskás Akadémia, Kubatov Gábor - Ferencváros, Tállai András - Mezőkövesd, Tiba István - Balmazújváros, Seszták Miklós - Kisvárda vagy ha éppen arra jár Deutsch Tamás - MTK) és az MLSZ egyik elnökségi tagját (Bánki Erik), hogy ki kell-e rúgni a szövetségi kapitány. 

A tízmillió szövetségi kapitány minszterelnöke, Orbán Viktor ATV-nek adott miniinterjúját úgy is lehet értelmezni, hogy Storckot ki kell rúgni, de úgy is, hogy az MLSZ vezetése elég rutinos, éltek már meg nagy katasztrófát (a hollandok elleni 1-8-at, ami után sikerült felállni, igaz, szövetségi kapitánycserével), nem kell kapkodni. 

link Forrás

"Egy tüdőlövéssel ért fel. Én még egy hét után is vért köhögök föl ilyenkor." Ezt Orbán Viktor még 2013-ban mondta, amikor a legelső körben kiverte a Videotont az Európa-ligából egy esélytelenebb és sokkal csóróbb montenegrói csapat. A vérköhögés még tartani fog, amikor az MLSZ dönt, az andorrai meccs pénteken volt.

Orbán korábban már nyilvánított véleményt szövetségi kapitányról. Erwin Koemant bírálta többször is, egyebek között azért, mert keveset van az országban, kevés meccsre jár, és nyíltan a szövetségi kapitánnyal harcban álló Gera Zoltán mellé állt. Ez még 2009-ben volt, Orbán ellenzéki politikusként azt mondta a Blikknek: 

„Ebben az országban tízmillió embernek van és lehet véleménye a magyar labdarúgásról a taxistól a fodrászig, és nem tartom helyesnek, ha valaki ebből a körből bárkit - akár engem - ki akar zárni. Ha van véleményem, és ha akarom, akkor elmondom. Benne van a jegyárban.”  

Miniszterelnökként már visszafogottabb. A sikereket lelkesen kommentálja Facebookon, most viszont egy szava nem volt az andorrai gyalázatra. Tavaly ilyenkor természetesen ott volt az Európa-bajnokságon, egy kávézóban sztorizgatott is, például arról, hogy ő csak egyszer volt bent a válogatott öltözéjében, amikor valamiért azt érezte, hogy a játékosoknak erre van szüksége, de egyébként játékosként sem szerette, ha a főnökök bejárnak az öltözőben. (Tállai András, a Mezőkövesd elnöke más véleményen van, ő rendszeresen bejár ordibálni a játékosokkal az öltözőbe. Ő egyébként elküldené Storckot.)

link Forrás

Az Orbán jobbján ücsörgő és lelkesen hizelgő Szöllősi György (a Puskás Akadémia korábbi kommunikációs igazgatója) azóta már Orbán bevallottan kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője, sőt, a magyar futball és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete lett.

Így nem érdektelen, hogy a Szöllősi irányítása alat álló Nemzei Sport mit sugall Storck jövőjéről. (Gyárfás Tamásnak, az úszószövetség elnökének például a Nemzeti Sport küldte meg a selyemzsínórt, ami után le is mondott a szövtséget több, mint két évtizede vezető elnök.)

Ez a mai címlap:

Az biztos, hogy nem követelik a fejét. Publicisztikában is azt magyarázzák, hogy Storck egyrészt jár magyar bajnokikra. Ez annyira igaz, hogy szemben az Orbán által korábban bírált Erwin Koemannal, Storck rendszeresen felbukkant Felcsúton is, és a miniszterelnök társaságában nézte a másodosztályú Puskás-meccseit. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Bernd Storck az Európa Liga-selejtezõjének harmadik fordulójában játszott Videoton FC - Midtjylland mérkõzés elõtt a felcsúti Pancho Arénában 2016. július 28-án
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

De nemcsak, hogy feláldozza a vasárnapjait egy felcsúti kitérőért, hanem be is hívott a válogatottba két játékost az NBII-es Puskásból. A 19 éves Tóth Bence - akit saját edzője, Pintér Attila sem játszatott a Puskásban a tavaszi idény első felében - pályára is lépett Andorrában. A Nemzeti Sportban meg is dicsérték:

„Az újonc, az NB II-ből érkező balhátvéd az egyetlen, aki – amíg bírja – valamennyire mer futballozni…” 

Arra nem tértek ki, hogy Tóth mellett ment el a szélen az andorrai játékos a gól előtt. 

Azt is írja a Sport, hogy Storck egyszerre szövetségi kapitány és sportigazgató. Utóbbiként ötéves programot kezdett el, ehhez szakembeket is hozott Németországból. "Ez lenullázni nem kis merészség, s bizony nem kevés pénz" - írja a publicisztikában a Nemzeti Sport. Vagyis simán lehet, hogy tényleg kettéválasztják majd a két pozíciót. De benne van az is, hogy Storck megússza egy még egy ilyen és repülssz dorgálással.

Szöllősi György maga egyébként nem Storckba, hanem Dzsudzsák Balázsba kötött bele a meccs után.

Ha Storckot leváltják, kevesebb, mint három éven belül négy kapitánya lesz a válogatottnak. Pintér Attilát az első meccs tétmeccse után, 2014 szeptemberben menesztette Csányi, ezzel az indoklással:

„Az északírek elleni meccs 20-30. percében eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább,függetlenül az eredménytől. Szégyelltem, ahogy játszott a válogatott. Az volt a fejemben, hogy ha ezek ellen így játszunk, akkor mi lesz a nagyobb csapatokkal?”  

A Pintért követő Dárdai Pál csak ideiglenes megoldás volt, mert lényegében kölcsön adta őt a Hertha, Storck a sikeres Eb-pótselejtező és az Eurpa-bajnokság után idénre lenullázta magát, augusztusban pedig már világbajnoki selejtezőt játszunk a lettekkel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.