Százakat mérgeztek meg étellel egy Moszul melletti táborban

Egy gyerek meghalt, több száz embert pedig kórházban ápolnak, miután jórészt ki kellett üríteni egy tábort az iraki Moszul és Erbil városa között. 

A több mint 6000 fő számára ideiglenes otthont adó tábor felállítására azért volt szükség, hogy itt helyezzék el azokat a lakosokat, akiket kitelepítettek Moszulból, amíg az iraki kormány csapatai megpróbálják visszaszerezni a várost az Iszlám Állam milíciáitól. 

Az áldozatok hánytak és kiszáradtak a ramadan böjt esti megszakítása, az iftár után. Az ENSZ menekültügyi igazgatósága szerint 800 embert mérgeztek meg, közülük 200-at kellett környező kórházba szállítani. 

Egyes források szerint egy második áldozata is van az esetnek, amit valószínűleg szándékos mérgezés idézett elő. A Rudaw hírügynökség szerint a babot, csirkét és joghurtot tartalmazó ételcsomagot egy erbili étteremből szállították a táborba egy katari jótékonysági szervezet közbenjárásával. Az étterem tulajdonosát letartóztatták. 

Október óta összesen 800 ezer embert kellett kitelepíteni Moszulból, ahol naponta több ezren menekülnek a háború elől. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.