Trump összébb húzná a nemzeti parkok határait

külföld
2017 június 13., 05:33
comments 88

Donald Trump elnök 27 amerikai nemzeti park és védett régészeti lelőhely felülvizsgálatára kérte fel a hatóságokat, ezzel komoly kritikát kiváltva a környezetvédőkből. A revízió alá vett parkok többségét Barack Obama vagy Bill Clinton, az utóbbi két demokrata elnök alapította. Ezeket a parkokat korábban is érték kritikák, amik szerint túl nagyok, és túl sok tilalom áll fenn bennük, ezzel pedig nehéz helyzetbe hozzák a helyi gazdaságot.

Ryan Zinke, Trump belügyminisztere hétfőn meg is tette első javaslatát, ami a Utah államban lévő Bears Ears nemzeti park méretének csökkentéséről szól. Ez, a több mint 5000 négyzetkilométeres védett terület a helyi őslakos törzseknek és a környezetvédőknek is nagy győzelmet jelentett, a utah-i republikánusok azonban ellenezték a megalapítást, mondván, hogy így nem lehet a park területén például erőművet építeni. A területet több törzs is szentnek tekinti, ezen kívül több régészeti lelőhely is található itt.

A revízió alá vett parkokban vannak még védett tengeri területek, amiket a helyi halászok a halászati tilalmak miatt kritizálnak, és védett erdők is, amik meg a favágóknak nem tetszenek. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.