Vádat emeltek Ion Iliescu volt román államfő ellen az 1990-es bányászjárás miatt

külföld
2017 június 13., 14:39
Ion Iliescu elhagyja a bíróságot 2015 októberében miután megvádolták emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésével.
photo_camera Ion Iliescu elhagyja a bíróságot 2015 októberében miután meggyanúsították emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésével. Fotó: GRIGORE POPESCU/AFP

Ion Iliescut 13 társával együtt emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja a román legfőbb ügyészség - írja az MTI. A vádhatóság szándékosan június 13-án, a bányászjárás 27. évfordulóján emelt vádat. 

A vád szerint Iliescu Petre Roman volt miniszterelnökkel, Virgil Magureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alapító igazgatójával együtt aktívan közreműködött abban, hogy 1990 júniusában a karhatalmi szervek erőszakosan szétverték a hatalom elleni tüntetést, és Bukarestbe vitettek Zsil-völgyi bányászokat, hogy ők ott ellenzéki székházakat és lakosokat támadjanak meg. 

A 90-es években hatszor is volt bányászjárás, az eseménysorozat alaposan aláásta Románia nemzetközi tekintélyét. Összesen 9 halálos áldozata, és körülbelül 1250 sérültje volt a hatalmi fellépéseknek. 

Ion Iliescu 1989-től 1996-ig, majd 2000-től 2004-ig volt Románia elnöke. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.