A német kormány nagy aggodalommal figyeli a magyar civil törvényt

POLITIKA
2017 június 14., 14:16
comments 124

A német kormány "nagy aggodalommal" tekint a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló magyar törvényre - mondta a német külügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.

Martin Schäfer a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül elfogadott jogszabállyal Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael, amelyek számára a civil szervezetek munkájának finanszírozása  külföldi támogatók révén "ellenséges, vagy legalábbis barátságtalan eljárás".

Sigmar Gabriel külügyminiszter és Martin Schaefer szóvivő
photo_camera Sigmar Gabriel külügyminiszter és Martin Schaefer szóvivő Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezért le kell szögezni, hogy a német kormány számára fontos érték a véleményszabadság, a civiltársadalmi szervezetek védelme és munkájuk szabadsága.

Ezzel szemben a magyar törvény "erősen azt a benyomást kelti, mintha a külföldi részfinanszírozással működő civil szervezetek munkájának megnehezítését szolgálná". 

Hangsúlyozta, hogy a német kormány üdvözli az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság június 2-án kiadott előzetes állásfoglalását, és sajnálatosnak tartja, hogy "nagyon lényeges, döntő" megállapításait a magyar fél nem ültette át a jogszabályba.     

Elmondta azt is, hogy kritikus párbeszédet folytatnak a magyar kormánnyal a civil szervezetekre vonatkozó jogszabállyal és más törvénykezési tervekkel kapcsolatban, és nagyon figyelmesen nyomon követik majd, hogy milyen következményekkel jár az új törvény a civil szervezetek munkájában.

"Reméljük, hogy a civiltársadalmi szervezetek továbbra is szabadon és függetlenül dolgozhatnak Magyarországon" - mondta Martin Schäfer.

Kiemelte, hogy a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok nem képezhetik vita tárgyát Európában, ezek az értékek jelentik az Európai Unió alapját, és elkötelezte magát mellettük az összes tagállam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.