Sessions: Megdöbbentő hazugság, hogy összejátszottam az oroszokkal

külföld
2017 június 14., 02:24
comments 14
  • Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter "utálatos hazugságnak" nevezte, hogy összejátszott volna az oroszokkal a választási kampány idején. 
  • Sessions a szenátus hírszerzési bizottsága előtti keddi meghallgatáson közölte: azért vonta ki magát a választási kampány orosz szálaival kapcsolatos vizsgálat alól, mert az igazságügyi minisztérium belső szabályzatának akart eleget tenni.
photo_camera Fotó: ALEX WONG/AFP

Jeff Sessionst a keddi szenátusi, feszült hangulatú meghallgatáson elsősorban az Oroszországgal és az amerikai választásokba való orosz beavatkozással összefüggő nyomozásokról és a washingtoni orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseiről kérdezték a szenátorok. 

Az igazságügyi miniszter önként jelentkezett a szenátus hírszerzési bizottságánál a meghallgatásra. Korábban, szintén önként, kivonta magát valamennyi vizsgálatból, amely a tavalyi amerikai elnökválasztás orosz szálaival foglalkozik. 

Sessions azt mondta, az Egyesült Államok "nem tűrheti" Oroszország beavatkozását az amerikai választási folyamatba. Kifejtette, hogy ő maga ugyan kétszer is találkozott személyesen Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel, de úgy fogalmazott, "egyetlen alkalommal sem történt semmi helytelen". Kitartott amellett, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem volt harmadik találkozó, amelyet a washingtoni Mayflower szállodában tartottak volna. 

"Soha nem találkoztam, vagy beszéltem egyetlen orosz, vagy más külföldi tisztségviselővel sem olyan ügyben, ami beavatkozást jelentett volna bármilyen amerikai kampányba. És nem tudok arról, hogy bárki ilyen tett volna a Trump-kampánycsapatból" - mondta.

"Húsz évig a kollégájuk voltam ebben a testületben. Már a feltételezés is, hogy összejátszottam az orosz kormánnyal, hogy ártsak ennek országnak, megdöbbentő és utálatos hazugság."

A miniszter azt mondta, azért vonta ki magát a választási kampány orosz szálaival foglalkozó vizsgálatokból, mert az igazságügyi minisztérium belső szabályzatának akart eleget tenni. Nincs rejtegetni valója, mondta, hozzátéve, hogy még a kormányalakítás és a miniszteri megbízatás elfogadása előtt találkozott Kiszljak nagykövettel. 

Egy kérdésre Jeff Sessions azt válaszolta: nincs tudomása arról, hogy Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak volna orosz tisztségviselőkkel. A miniszter beszámolt arról, hogy ő javasolta James Comey, az FBI igazgatójának leváltását, a helyettes igazságügyi miniszter jelentése alapján, ami az FBI-on belül uralkodó helyzetről szólt. Arról viszont nem kívánt beszélni, hogy a javaslat előtt egyeztetett-e a Fehér Házzal. Sessions kifejtette, hogy amikor Trump jelölte őt az igazságügyi tárca élére, akkor megvitatták az FBI helyzetét is, és egyetértettek abban, hogy "új kezdetre van szükség" a szövetségi nyomozóhatóságnál. Sessions egyébként élesen bírálta Comey viselkedését és nyilvános állásfoglalását Hillary Clinton e-mailjeinek botránya ügyében. 

A szenátusi meghallgatáson Sessions semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy az elnök találkozott és megbeszélést folytatott az FBI igazgatójával. Ráadásul - mondta - James Comey a Trump elnökkel folytatott megbeszélésein az igazságügyi minisztérium szabályzata szerint járt el. Szerinte ugyanakkor az orosz szálak vizsgálatának nem volt szerepe Comey elbocsátásában. A miniszter nem kommentálta Trump elnök ezzel kapcsolatos közleményét. Trump ugyanis azt állította, hogy Comey menesztésének oka éppen ez a vizsgálat volt. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.