Az amerikai igazságügyi miniszter titokban találkozgatott az orosz nagykövettel

külföld
2017 március 02., 04:36
comments 155
photo_camera Jeff Sessions, Donald Trump igazságügyi minisztere. Zach Gibson/Getty Images

Az elnökválasztási kampány során kétszer is egyeztetett Oroszország washingtoni nagykövetével, Szergej Kiszljakkal Jeff Sessions alabamai szenátor, majdnai igazságügyi miniszter. Sessions Trump egyik legkorábbi támogatója, kampányának meghatározó figurája volt.

Az alapvetően normálisnak számít, hogy egy elnöki kampány meghatározó figurái külföldi diplomatákkal is találkozzanak. Ennek ezernyi legitim oka lehet mindkét fél részéről. A bajok most azzal vannak, hogy

Sessions kongresszusi meghalgatásán még direkt kérdésre se vallott a találkozókról.

Sessions a meghallgatásán eskü alatt vallotta, hogy a kampány alatt nem állt kapcsolatban orosz tisztviselőkkel, és soha nem tárgyalt a 2016-os választásokról orosz tisztviselőkkel.

A Washington Post értesülései szerint az egyik találkozó egy privát megbeszélés volt Sessions szenátusi irodájában 2016 szeptemberében, az orosz kiberkampány csúcsán. A Wall Street Journal szerint a másik találkozó a Heritage Foundation tavaly júliusi clevelandi rendezvényén történt, ezen Sessions munkatársai állítása szerint nem Trump kampányának tagjaként, hanem szenátorként vett részt, és csak "rövid és informális" megbeszélést folytatott a nagykövettel.

A Wall Street Journal hatósági forrásokból úgy tudja, hogy Sessions és Kiszljak találkozóit az FBI is vizsgálta, illetve talán még vizsgálja is - a források nyilatkozataiból nem derült ki egyértelműen, hogy még folyamatban van-e a nyomozás. Az viszont egyértelmű, hogy Sessions és Kiszljak találkozóit a folyamatban levő kémelhárítási nyomozás részeként vizsgálták.

Az FBI nem kívánt azonnal reagálni a WSJ megkeresésére.

A helyzet azért különösen pikáns, mert Sessions időközben igazságügyi miniszter lett, ekként pedig ő maga felügyeli az FBI részben ellene is folytatott vizsgálatát. Ezért a szerdai leleplezés óta egyre többen követelik, hogy legalább ebben az ügyben álljon félre, ha nem egyenesen azt, hogy mondjon le a találkozók eltitkolása miatt.

Michael Flynn, Trump első és rekordidő alatt megbukott nemzetbiztonsági főtanácsadója hasonló okból kényszerült távozni. Flynn szintén találkozgatott Kiszljakkal, és bár ő a találkozók tényét nem tagadta, azok tartalmáról már nem számolt be hűen még Mike Pence alelnöknek és az FBI-nak sem. (Via The Washington Post, The Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.