Nyomoznak Trump ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt

külföld
2017 június 15., 06:15
comments 158

Donald Trump ellen is vizsgálatot indít az igazságszolgáltatás esetleges akadályozása miatt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges tanácsadó, Robert Mueller, írja a Washington Post.  

A lap szerint Mueller lépése komoly fordulópontot jelenthet az FBI nyomozásában, ami csak azt vizsgálta, hogy beavatkoztak-e az oroszok az elnökválasztási kampányba és volt-e együttműködés Trump kampánystábja és a Kreml között. 

A lap szerint Robert Mueller most kiterjesztette vizsgálódásait arra is, hogy az elnök nem próbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást az orosz szálak vizsgálatakor. Megemlítik, hogy Trump korábban biztosítékot kapott az FBI igazgatójától, James B. Comey-tól, hogy ellene nem nyomoznak, de ez megváltozott, miután az elnök kirúgta Comey-t. 

A Washington Post öt anonim forrásra hivatkozva azt írja, hogy az amerikai hírszerzés három szervezetének vezetője, illetve volt vezetője fogadta eltalálkozni fog Robert Muellerrel. Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója, Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője és Richard Ledgett, az NSA volt igazgató-helyettese állítólag a hét elején egyezett bele, hogy Mueller munkatársai meghallgassák őket.

A Trump elleni vizsgálat állítólag James Comey, az FBI igazgatója május 9-én történt elbocsátása óta van napirenden.  

A múlt héten Comey a szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásán arról beszélt, hogy az orosz szálak felderítésével foglalkozó FBI-vizsgálat miatt rúgták ki, Donald Trump ugyanis szerinte nehezíteni akarta az egyes munkatársaira, így a Mike Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadóra vonatkozó vizsgálatokat. Comey a meghallgatáson nem állította ugyan, hogy az elnök akadályozni akarta volna az FBI-vizsgálatot, de úgy fogalmazott, ennek kiderítése a Robert Mueller vezette bizottság feladata. 

Donald Trump ügyvédjeinek szóvivője, Mark Corallo, közleményben utasította vissza a The Washington Postban megjelenteket. „Felháborítónak” és „megbocsáthatatlannak” nevezte az abban megfogalmazott állításokat. Robert Mueller szóvivője nem kívánt reagálni a lap információjaira. (Washington Post/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.