Orbán emberei betörtek a legnagyobb földesurak közé, 1,2 milliárd forint agrártámogatást zsebeltek be tavaly

gazdaság
2017 június 15., 07:33
comments 69

Földbirtokosként is a legnagyobbak közé kerültek Orbán Viktor felcsúti emberei, a Mészáros és a Flier család – derül ki a K-Monitor területalapú támogatásokról írt összegzéséből.

Összesen 642,8 milliárd forint agrártámogatást osztottak ki tavaly Magyarországon; ennek 83 százaléka jön uniós forrásból, szemben a tavalyi 78 százalékkal. A teljes támogatási összeg 75 százaléka, tehát 486 milliárd forint ment a nagybirtokosoknak, azaz a támogatási összeg alapján számolt felső tíz százaléknak.

A teljes kifizetésen belül visszaesett a területalapú támogatások mértéke, a 2015-ös 300 milliárdról 250 milliárdra. De nem kell félteni a nagy magyar földesurakat, ugyanis tavaly újabb jelentős támogatási jogcímen kapnak pénzeket: összesen 154 milliárd forintot osztottak ki zöldítési támogatás gyanánt, ez tavalyelőtt még nem volt hozzáférhető.

A 2016-os év legnagyobb újdonsága, hogy most már nem csak Mészáros Lőrinc és családja van a legnagyobb földbirtokosok között, hanem a felcsúti Orbán-Lévai földek kezelői, a Flier család is.

A nagyok közül egyedül Mészárosék és Flierék tudtak több támogatást besöpörni. Miközben Csányi és Leisztinger agrárcsoportjai 60 százalékkal, a Simicska-Nyerges földek pedig 70 százalékkal kevesebb támogatást kaptak – addig a két felcsúti család nominálisan növelni tudta a nekik járó támogatásokat. Így most már hasonló súlycsoportba kerültek a régi nagyokkal.

Flierék konkrétan hat-hétszer több támogatást kaptak, mint egy évvel korábban.

Területalapú támogatásban Mészáros köre már lenyomja Simicskáékat: 222 Mészáros-támogatásra 212 millió Simicska-támogatás jutott. (De esélyes, hogy Mészáros Lőrincéknél még több támogatás kötött ki, mivel a 2016 első fele után szerzett cégeket nem számolta bele a teljes összebe a K-Monitor.)

Mészáros Lőrincék öt új agrárcéget szereztek tavaly, köztük a volt Buda-Cashes, Békés megyei Hidasháti Zrt.-t és a Csabatáj Zrt-t, de szintén méretes a herceghalmi Agrosystem és a zsámbéki Talentis Group. Flierék Leisztinger Tamás körétől vettek öt céget, ezek közül a legnagyobb az Agárdi Farm Kft.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.