Putyin szerint a sajtónak le kéne szállnia a családjáról

külföld
2017 június 15., 12:41
comments 48

Oroszország leküzdötte a gazdasági válságot – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában, élőben válaszolva a tévénézők kérdéseire a 15. alkalommal megrendezett, Közvetlen vonal című műsorban.

Putyin: Belpolitikai indíttatásúak az új szankciók

Putyin elmondta, az orosz gazdaság 3 negyedéven át növekedést mutatott, az idén az első 3 hónapban az ipari termelés 0,7 százalékkal, a beruházások 2,3 százalékkal nőttek, a devizatartalékok elérték a 405 milliárd dollárt, az infláció pedig a példátlanul alacsony, 4,1 százalékos szintre csökkent, és tavaly június-augusztus óta a reálbérek is lassan növekedni kezdtek.

Sajnálkozását fejezte ki az amerikai szenátus által a tavalyi elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás miatt megszavazott új szankciók miatt, azokat belpolitikai indítékúnak nevezte, és rámutatott, hogy az ilyen intézkedések a Nyugatnak is károkat okoztak. (Oroszországban a gazdasági válságot az olajárak visszaesése, illetve az ukrajnai Krím félsziget 2014-es bekebelezése miatt bevezetett szankciók okozták.) 

Az orosz elnök ENSZ-adatokra hivatkozva közölte, hogy Oroszországnak 50-55 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak az ellene hozott szankciók, a büntetőintézkedéseket bevezető országoknak pedig 100 milliárdot. A szankciók hatására Oroszország „visszanyerte kompetenciáját” az elektronikában, a repülő- és rakétaiparban, illetve a nehézgépgyártásban, baromfi- és sertéshúsból önellátóvá, a búzaexportban pedig világelsővé vált.

Elismerte, hogy nem szűnt meg Oroszországnak a nyersanyagexporttól való függősége, de azt mondta, növekedésnek indult az energiahordozóktól független kivitel is. Emlékeztetett arra, hogy a nyugati szankciókra válaszul bevezetett orosz élelmiszerembargó hatálya az év végéig tart. Putyin szerint ennek feloldása a partnerek magatartásától függ.

Az elnök szerint a szankciók eltörlése esetén Oroszország hasonlóképpen fog cselekedni, ellenkező esetben problémái támadnának a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO). Putyin megígérte, hogy az orosz állam ebben az esetben is folytatja majd az orosz agrártermelők „nem durva” (nem közvetlen szubvenciók általi) támogatását.

Putyin: Comey-nak nincs bizonyítéka

Vlagyimir Putyin azt is mondta, hogy Oroszország nem tekinti ellenségének az Egyesült Államokat. Az orosz elnök az amerikai belpolitikai küzdelem kiéleződésével magyarázta az oroszellenes hangulat felmelegítését Washingtonban. Mint mondta, erre Moszkva nem tud hatást gyakorolni, de készen áll a konstruktív párbeszédre.

James Comey, az FBI elbocsátott igazgatójának kongresszusi tanúvallomását Putyin úgy kommentálta: a szövetségi rendőrség volt parancsnoka ezúttal sem mutatott be az állítólagos orosz hackertámadásokra vonatkozó bizonyítékokat.

Putyin: Fel kell fejleszteni a szíriai hadsereget

Oroszország középtávon fel kívánja fejleszteni a szíriai fegyveres erők harcképességét, ami lehetővé tenné, hogy az orosz erőket a bázisaikra vonják vissza Szíriában – közölte Putyin. Mint mondta, az orosz légierő szükség esetén ekkor is támogatást nyújtana a szíriai kormánycsapatoknak, Moszkva célja ugyanis az, hogy megkezdődjön a politikai rendezés folyamata, amibe az összes érintett felet be kell vonni. Az orosz hadiipari komplexum és a hadsereg hasznos tapasztalatokat szerzett Szíriában a legújabb fegyverek kipróbálásában – mondta Putyin.

Putyin: Le kéne szállni a családról

Vlagyimir Putyin azt is mondta: szeretné, ha a sajtó békén hagyná a gyerekeit és az unokáit. Egy betelefonáló arról kérdezte, hogy hogyan hívják az unokáit, amire azt válaszolta: „Vannak unokáim, egyik már óvodás. De ha csak a nevet kimondom, azonosítják, nem hagyják békén, pedig az egészséges fejlődéséhez az kell, hogy ugyanúgy érintkezhessen a külvilággal, mint bárki más, kérem, értsék meg.”

Az orosz elnök azt állította, hogy a bulvársajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben mindkét lánya Moszkvában él. (Az egyik egyes hírek szerint Hollandiában él.) Az orosz elnök 30-as éveikben járó lányainak anyja a 2013-ban elvált felesége, Ljudmila. Putyin annyit árult el a gyerekeiről, hogy „tudományos területen és az oktatásban dolgoznak”, és hogy a második unokája nemrég született meg. (MTI, Index, Putyin)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.