DiCaprio visszaadott egy Picassót, mert az amerikai hatóságok szerint a közelmúlt legnagyobb csalásából vehették meg neki ajándékba

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy összesen 540 millió dollár értékű vagyontárgyat fognak jogi úton visszavenni, melyek mind a malajziai miniszterelnök, Najib Razak által létrehozott szuverén alaphoz kötődtek.

Az 1MDB nevű fejlesztési alap körül elkövetett csalás a közelmúlt egyik legnagyobb pénzügyi csalása, több milliárd dollárt loptak így ki maláj cégekből, amit aztán külföldön, többek között az Egyesült Államok filmiparán keresztül kezdtek el tisztára mosni. A becslések szerint több mint 4,5 milliárd dollár tűnhetett el így. 

Az amerikai hatóságok már hónapok óta nyomoznak az Egyesült Államokban megjelenő szálak után, most pedig komoly jogi akciót indítottak. Az 1MDB képviselői és Najib is folyamatosan tagadta, hogy bármilyen pénz eltűnt volna, pedig sajtóinformációk szerint a miniszterelnök számláján 700 millió dollár bukkant fel egy ponton. 

Az amerikai hatóságok többek között egy malajziai gazdasági szereplő, Jho Lwo szerepét vizsgálják, aki a gyanú szerint több mint 400 millió dollárt moshatott tisztára az országban. Többek között készpénzzel, szerencsejátékban és luxuscikkekben szívódott fel a pénz. 

Low 2014-ben vett 3,2 millió dollárért például egy Picasso-festményt, amit aztán ajándékba adott Leonardo DiCapriónak. DiCaprio ellen egyelőre amúgy semmiféle vád nem fogalmazódott meg, és a színész ügyvédje jelezte, hogy mostanéban kezdték meg a festmény eljuttatását az amerikai kormánynak. A szóvivő szerint DiCapiro már 2016 nyarán megkezdte a festmény visszaadásának előkészítését, amikor először hallott az 1DMB körüli vádakról, illetve arról, hogy a lopott pénzből finanszírozhatták a Wall Street farkasának megvalósítását. Valamint azt is elárulták, hogy DiCaprio eleve azért fogadta el a festményt, hogy elárverezhesse, ezzel gyűjtve pénzt a környezetvédelmi alapjának. 

A gyanú szerint amúgy három hollywoodi film finanszírozását intézhették a lopott malajziai pénzekből, a Dumb és Dumber 2., valamint a Will Ferrell főszereplésével készült Daddy's Home esetében sejtik még ezt a hatóságok. 

DiCaprio szóvivője azt is elárulta, hogy a színész visszaadta Marlon Brando Oscar-díját is, amit szintén ajándékként kapott meg a Wall Street farkasában való részvételéért. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.