Egy másik debreceni játszótérről elemelt játékokkal felszerelt játszóteret adott át a fideszes képviselő

POLITIKA
2017 június 17., 10:38
comments 162

Jó hangulatú beszámoló jelent meg a dehir.hu oldalon arról, hogy Debrecenben, a Bihari és Pandúr utca kereszteződésében felavattak egy 200 négyzetméteres játszóteret: kombinált kalózhajó, háromrugós játék, hinta és két pihenőpad várja a gyerekeket a cikk szerint. 

A helyszínen beszédet mondott Türk László, a körzet fideszes önkormányzati képviselője is, aki elmondta, hogy a játszótér lakossági kérésre készült el. 

A szintén debreceni hírekről beszámoló vagy.hu viszont azt írja, hogy a most felavatott játszótér legtöbb elemét egyszerűen fogták, és áthozták egy másik debreceni játszótérről, a Holló utcából. 

A debreceni önkormányzat kérdésünkre megerősítette a játékok elszállítását, azzal indokolták, hogy a Holló János utcai játszótér alulhasznált volt, és lakossági panaszok is érkeztek miatta. Az önkormányzat teljes válaszát a cikk alján lehet elolvasni. 

A Holló János utcai játszótér a Google Street Viewban
photo_camera A Holló János utcai játszótér a Google Street Viewban Fotó: Google/vagy.hu
A Holló János utcai játszótér azóta
photo_camera A Holló János utcai játszótér azóta Fotó: Laczkó Kornél/vagy.hu

A vagy.hu több fotót is közölt a két térről, ezeken azt látni, hogy például a kombinált kalózhajó azóta teret váltott. A lap cikke szerint az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy Türk nemrég meglehetősen nyögvenyelősen nyert csak az időközi választáson, és ezért kellett gyorsan dobniuk valamit a választókörzet felé. 

A hajó a Pandúr utcában
photo_camera A hajó a Pandúr utcában Fotó: Laczkó Kornél/vagy.hu

Mint a vagy.hu cikkében közölt frissítésből kiderül, a laphoz egy olvasó küldte be a sztorit, és ő megkereste a dehir.hu-t, ahonnan azt a választ kapta, hogy a Holló János utcai lakók kérték a hajó eltávolítását, mert beleköltöztek a hajléktalanok. Hogy miért kellett akkor elvinni a libikókát és a hintát is, az nem derült ki a válaszból. Ráadásul a vagy.hu újságírója is beszélt elmondása szerint a Holló utcai szülőkkel, és ők épp a hajót sajálták a leginkább, mert azt szerették leginkább a gyerekek. 

Update, 13.46: Megkaptuk a debreceni önkormányzat válaszát, a mellékelt képanyaggal együtt ezt itt közöljük: 

„A Holló János utcán kialakított játszóteret nagyszámú lakossági kérésre számolta fel az önkormányzat. A játszótér alulhasznált volt, a játszóelemeket a gyermekek alig, illetéktelenek viszont éjszakánként gyakran használták. A lakók arra panaszkodtak, hogy közbiztonsági problémát jelent számukra a játszótér. 

photo_camera Fotó: Debreceni Önkormányzat

A debreceni önkormányzat hosszú távú fejlesztési koncepciójában, a 2016-ban indult Új Főnix Terv zöld város programjában a város teljes területén növeli a zöldfelületek nagyságát. A Petőfi téren ebben a programban a lakókkal egyeztetve a játszótér területén zöldterületet alakít ki. A korszerűsítés része az is, hogy a házsor túloldalára, a Petőfi térre új játszóelemek kerülnek. 

Az önkormányzat a Holló János utcai játszóelemeket elbontotta, felújította, majd más városrészekbe helyezte, illetve helyezi ki. Így a Bihari – Pandúr utca mellett kerül játszóelem a Borbíró térre és a Jászai Mari utcai játszótérre is. A Petőfi tér környékén élő gyermekes családok pedig – ahogy eddig is tették – a közelben két játszóteret is használhatnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.