Egy titkos erdélyi üzemben készülnek a Louis Vuitton luxuscipői

külföld
2017 június 17., 09:26

Hiába szerepel a 'Made in Italy' felirat a luxusdivatmárka cipőin, ezek közül számos darabot Erdélyben, Romániában gyártanak. A világ egyik legismertebb elitmárkájának erdélyi gyárát a Guardian fedte fel szombaton

Mint a brit lap írja, a gyár létét meglehetősen titokban tartották, semmiféle árulkodó feliratot nem látni a környéken, az épületet pedig erősen őrzik. A menedzsment állítólag még arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a Google-ben bármi nyoma legyen a gyár létezésének. (Ennek most a Guardian cikkével nyilván vége.)

A gyár a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) egy kevéssé ismert leányvállalatának, a Somarestnek a nevén van. Egy francia tévés csapat már megpróbált ide bejutni 2014-ben, de ők akkor lepattantak. Korábban is jelentek már meg névtelen beszámolókra építve hírek arról, hogy a LV cipőit Romániában gyártják, és onnan szállítják őket Olaszországba, de az LVMH igazgatója (egyben Franciaország leggazdagabb embere), Bernard Arnault visszautasította akkor a vádakat. 

A Guardian viszont most bejutott a gyárba, és megerősítették, hogy heti több ezer, szinte teljesen kész Louis Vuitton cipőt visznek el onnan. 

Amikor először vették fel a kapcsolatot a Somaresttel, a vállalatnál egyszerűen letették a telefont, ahogy a Louis Vuitton név említése megtörtént. A vállalat később annyit közölt, hogy belső szabályzatuk miatt senkit nem engedhetnek be a gyárba. 

Az is kiderült, hogy a LV nem tudta teljesen eltünteni azért a nyomokat az internetről: román honlapok és az alkalmazottak egykét szelfije is a gyár felé vezette a Guardian csapatát. 

A cikk szerint a gyár Nagydisznód (románul Cisnădie) közelében fekszik Szeben megyében, itt gyártják az akár több ezer eurót is érő cipőket. A LV már egy ideje átállt arra, hogy luxustermékeket nagy mennyiségben gyártsanak, ehhez jöhetett kapóra az előállítási költségek lefaragása, amit az erdélyi munkaerő alkalmazása nyilván lehetővé tesz. 

Nagydisznód
photo_camera Nagydisznód Fotó: Wikipedia

Az LVMH 2002-ben nyitotta az első üzemét itt, pár évvel később már heti 1500 pár cipőt gyártottak itt a Guardian információi szerint. A jelenlegi termelési adatok ugyan titkosak, de egyes elérhető információkból lehet becsülni, e szerint éves szinten százezer pár cipő készülhet Nagydisznódon. 

2009-ben nyitottak még egy gyárat a környéken, a szintén Szeben megyei Feleken. Itt az információk szerint táskák részleteit gyárthatják. 

A Guardian végül elérte, hogy a gyár egy szóvivője szóbaálljon velük. Ekkor derült ki, hogy a középvezetőket Franciaországból hozzák, ahogy az alapanyagok is Franciaországból származnak. A cipőket nem fejezik be Erdélyben, a gyártás utolsó szakasza Franciaországban és Olaszországban történik, ezért az EU-s szabályok szerint rá lehet tenni a "Made in Italy" és "Made in France" feliratot a termékekre. 

A trükk az, hogy a cipők talpa kerül fel mindig Franciaországban vagy Olaszországban, ez pedig a jelenleg hatályos törvények alapján lehetővé teszi, hogy az egész cipőt olasz vagy francia termékként lehessen eladni. 

A szóvivő szerint a gyárukban jobb körülményeket biztosítanak, mint ami Románia hasonló ruhaipari üzemeiben jellemző, ezen kívül szabad az alkalmazottak hétvégéje, fizetik a túlórát és nem használnak mérgező vegyszereket. Ezt a helyi ellenőrző bizottság is megerősítette, amely szerint nincs semmiféle kifogás a gyárral szemben. 

A gyár összesen 734 helyi lakost foglalkoztat, és az átlagos román ruhaipari bért kapják. Ez havi 133 eurót jelent. Azaz egy alkalmazottnak nagyjából hat hónapot kéne dolgoznia ahhoz, hogy vehessen egy közepes árkategóriájú LV bőrcipőt. 

A cikkben megszólal egy ismert román divattervező, Ioana Ciolacu is, aki szerint ugyan igaz, hogy ezekkel az árakkal jóval olcsóbb az előállítás, mint máshol az EU-ban, de ez nem jelent rosszabb minőséget. Valamint, hogy nem szabad e hírek hallatán olyan horrortörténetekre gondolni, mint amit Kínából vagy Bangladeshből hallani. 

Érdekes adalék, hogy a LV-nak már Bukarestben is van üzlete, ezért könnyen elképzelhető, hogy az ott drágán, francia és olasz termékként kínált cipőket valójában szintén Romániában gyártották. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.